Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Pezsgőgyártásra adta a fejét a szőlősgyöröki Koltai Tamás. A borász maga is szereti a pezsgőt és ez is fontos szerepet játszott abban, hogy ezt a területet kipróbálja - írta meg a növényvédőszer.hu. 2023 lesz az az év, amikor a pezsgőkészítést igazán elkezdi, de a lassan véget érő 2022-re is örömmel tekint vissza, mivel az első próbálkozásokat is sikeresnek ítéli. A szakember elmondta, hogy pezsgő alapja a Pinot Noir, amelyből fehérborként készít palackban erjesztett nyers pezsgőt, a következő lépés a Chardonnay lesz. Mint fogalmazott, ahol eddig kínálta a pezsgőt, ott jók voltak a visszajelzések, ráadásul örömmel hallotta azt is, hogy az év minden szakában egyre magasabb a pezsgő iránti kereslet a magyarok részéről. Ma már nem csak az év vége számít a pezsgő szezonjának, hanem a nyári hónapok is. A boglári borvidéknek több olyan jellegzetessége van, amellyel más térségek nem rendelkeznek: ezek közé tartozik leginkább a barna, agyagos talaj, amely a jó savtartalmú borok alapjait adja. Jól cukrosodnak továbbá a szőlőfajták, amely szintén a talajnak köszönhető.
Szeretnék nagyobb piacokon is megjelenni a pezsgőkkel, ha a 2023-as évem sikeres lesz az értékestésben
- mondja Koltai Tamás.
A szakember azonban úgy véli, hogy a magyar borászok azonban csak akkor lehetnek hatékonyak például a bor értékesítésében, népszerűsítésében, ha kialakítanak valamilyen összefogást. Ez igaz lesz a pezsgőre is úgy, hogy az együttműködés közben azért minden pincészetnek megmaradjon az egyedisége. Erre tesznek kísérletet a pezsgővel foglalkozó borászok is, így például Koltai Tamás. Nagyon sok fesztivál van most már a borvidéken minden évszakban, ezért a pezsgő népszerűsítésének kiváló helyszínei lesznek ezek az események.