2024. november 21. csütörtök Olivér
Terveiről vallott a balatonboglári borász: új termékekkel tarolná le a piacot

Terveiről vallott a balatonboglári borász: új termékekkel tarolná le a piacot

agrarszektor.hu
Egyre több magyar keresi már a jó minőségű pezsgőket, éppen ezért ma már alapvető dolognak számít egy borászatban vagy pincészetben, hogy a borok mellett pezsgő is legyen. Ezt vallja Koltai Tamás borász, aki a Balatonboglári Borvidék egyik településén, Szőlősgyörökön gazdálkodik húsz hektáron.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Pezsgőgyártásra adta a fejét a szőlősgyöröki Koltai Tamás. A borász maga is szereti a pezsgőt és ez is fontos szerepet játszott abban, hogy ezt a területet kipróbálja - írta meg a növényvédőszer.hu. 2023 lesz az az év, amikor a pezsgőkészítést igazán elkezdi, de a lassan véget érő 2022-re is örömmel tekint vissza, mivel az első próbálkozásokat is sikeresnek ítéli. A szakember elmondta, hogy pezsgő alapja a Pinot Noir, amelyből fehérborként készít palackban erjesztett nyers pezsgőt, a következő lépés a Chardonnay lesz. Mint fogalmazott, ahol eddig kínálta a pezsgőt, ott jók voltak a visszajelzések, ráadásul örömmel hallotta azt is, hogy az év minden szakában egyre magasabb a pezsgő iránti kereslet a magyarok részéről. Ma már nem csak az év vége számít a pezsgő szezonjának, hanem a nyári hónapok is. A boglári borvidéknek több olyan jellegzetessége van, amellyel más térségek nem rendelkeznek: ezek közé tartozik leginkább a barna, agyagos talaj, amely a jó savtartalmú borok alapjait adja. Jól cukrosodnak továbbá a szőlőfajták, amely szintén a talajnak köszönhető.

Szeretnék nagyobb piacokon is megjelenni a pezsgőkkel, ha a 2023-as évem sikeres lesz az értékestésben

- mondja Koltai Tamás.

A szakember azonban úgy véli, hogy a magyar borászok azonban csak akkor lehetnek hatékonyak például a bor értékesítésében, népszerűsítésében, ha kialakítanak valamilyen összefogást. Ez igaz lesz a pezsgőre is úgy, hogy az együttműködés közben azért minden pincészetnek megmaradjon az egyedisége. Erre tesznek kísérletet a pezsgővel foglalkozó borászok is, így például Koltai Tamás. Nagyon sok fesztivál van most már a borvidéken minden évszakban, ezért a pezsgő népszerűsítésének kiváló helyszínei lesznek ezek az események.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?