Most lehull a lepel: kiderült az igazság a magyar tejtermékekről

Most lehull a lepel: kiderült az igazság a magyar tejtermékekről

agrarszektor.hu
Rengeteg a kérdőjel a tejágazatban, mind az uniós, mind pedig a helyi szinten. Az elkövetkező időszakra vonatkozó prognózisok szerint az Európai Unióban a tejtermelésének és a tej fogyasztásanak is csökkenni fog, míg az árak egyre magasabbak lesznek, köszönhetően annak, hogy a termeléssel és feldolgozással járó, ugyancsak növekvő költségek egyre inkább beépülnek a fogyasztói árakba. És bár a megváltozó fogyasztói szokások a különféle alternatív előállítású, valamint speciálisabb tejtermékek erősödését vetítik elő, a hagyományos termékek iránti kereslet a várakozások szerint stabil marad. Magyarországon a tavalyi év utolsó hónapjában jócskán megdrágultak a tejtermékek, azt azonban még nem lehet tudni, ez a tendencia 2023-ban is folytatódik-e.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság 2022 decemberében tette közzé 2032-ig szóló középtávú előrejelzését a főbb mezőgazdasági termékpályák vonatkozásában. Az elemzés a 2022. szeptember végén rendelkezésre álló termelési információk és adatok, valamint az Európai Bizottság által használt agrár-közgazdasági modell alapján, továbbá a tagállamok által benyújtott Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervek figyelembevételével készült - olvasható a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán. Az évek során az EU tejtermelése egyre intenzívebbé és specializáltabbá vált, megerősödtek az alternatív termelési rendszerek, mint például az organikus, a GMO-mentes vagy legeltetésen alapuló termelés. A tejtermelő gazdaságok mérete növekedett, előtérbe kerültek az összetett takarmányok, és az ellenőrzött termelési feltételek, így a számítógéppel vezérelt takarmányozás, fejőrobotok, a tehén teljesítményének és egészségi állapotának egyedi mérése. Az elmúlt években több figyelmet kapott az állatjólét és az ágazat fenntarthatóságának javítása, ide értve a biogáz termelést, a trágyakezelést, a karbon semlegesítést, a legeltetés növelését és az antimikrobiális szerek használatának csökkentését. A specializáció és az intenzifikáció magasabb termelékenységet eredményezett. A 2020-2022. közötti időszakban az uniós tejhozam 20%-kal haladta meg a 2010-2012 évek hozamát. Az EU nyugati és keleti régiói közötti kisebb lett a szakadék, miközben a tejelő tehénállomány csökkent.

Az elemzés szerint a fenntarthatósági elvek a következő 10 évben is hatással lesznek az uniós tejtermelésre. A magas minőségi és fenntarthatósági elvárások, valamint a diverzifikált termelési rendszerek révén magasabb hozzáadott értékű termékek fognak létrejönni. A környezetvédelmi aggodalmak a tejelő tehénállomány 2020-2022. évekhez képest további, mintegy 10%-os csökkenését eredményezhetik, amely leginkább az intenzív termelési rendszereket fogja érinteni, míg az alternatív termelési rendszerekben növekedés várható. Mivel azonban összességében a hozam növekedése nem tudja ellensúlyozni a tejelő tehénállomány csökkenését, az uniós tejtermelésben évente 0,2%-os mérséklődés várható 2032-ig. A következő tíz évben a fogyasztói preferenciák és ezáltal a tejtermékekkel kapcsolatos elvárások változására lehet számítani. Mindenekelőtt a funkcionális és a dúsított tejtermékek esetében várható, hogy a fogyasztók különböző csoportjai között egyre népszerűbbé válnak. A sajt uniós fogyasztása továbbra is növekedni fog, míg a többi tejtermék közül a fogyasztói tej egy főre eső fogyasztását tekintve további csökkenés várható, a joghurt fogyasztása stabil marad, az egyéb friss tejtermékeké pedig akár emelkedhet is. Ezen folyamatokat a fogyasztók dúsított tejtermékek iránti igénye, illetve az életstílus változása generálja. Ezek az átalakulások ellenére ugyanakkor az uniós fogyasztás évente mintegy 0,6%-kal fog csökkenni a következő évtizedben.

Mit látunk a nemzetközi tejpiacon?

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss adatai alapján a nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 44%-kal, az USA-ban 24%-kal, Új-Zélandon 3%-kal emelkedett 2022 novemberében az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 3. hetében 12%-kal, a teljes tejporé 22%-kal, az ömlesztett vajé 26%-kal, a sovány tejporé 28%-kal csökkent 2022 azonos időszakához mérten.

A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 2022. 42. és 2023. 3. hete között 13 euróval 55,5 euró/100 kilogrammra mérséklődött. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2022. 38. és 2023. 3. hete között 32,5 euróval 31 euró/100 kilogrammra csökkent. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára 2023. január 16-án áfa nélkül, szállítási költséggel 55,5 euró/100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 46,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 19,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 235 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 220 euró/100 kilogramm volt.

A németországi Élelmiszergazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 14%-kal nőtt, míg a fehérjeérték 28%-kal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 9%-kal volt magasabb 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban 2023 1. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 1,8%-kal nőtt, míg az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1,4%-kal csökkent. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 1,6%-kal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 4,2%-kal nőtt ugyanekkor. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2023 3. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 20%-kal, a sovány tejporé 24%-kal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 467,5 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 267,5 euró/100 kilogramm volt az idei év 3. hetében. Az ömlesztett vaj ára 111%-kal, a sovány tejporé 53%-kal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.

Magyarországon is tovább emelkedtek az árak

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 222,42 forint/kilogramm volt 2022 decemberében. A fehérjetartalom 0,04 százalékpontos, a zsírtartalom 0,1 százalékpontos javulása, valamint az alapár 3%-os emelkedése mellett a nyerstej átlagára 4%-kal nőtt 2022 decemberében az előző havihoz képest, és 78%-kal haladta meg a 2021-es év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 decemberében az előző havi mennyiséget 6%-kal haladta meg, míg a 2021. decemberitől 9%-kal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 211,95 forint/ kilogramm volt 2022 decemberében, az előző havihoz képest 5%-kal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 48%-kal emelkedett. A kiviteli ár 5%-kal maradt el a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 13%-kal bővült 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2022 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül a trappista sajt értékesítési ára 91%-kal, a tehéntúróé 82%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejé pedig 81%-kal emelkedett. Ezzel szemben az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej értékesítési ára 80%-kal, a tejfölé 79%-kal, a natúr joghurté 77%-kal, a kefiré 76%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 74%kal nőtt meg. Az adagolt vaj 73%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej 67%-kal, az ömlesztett sajt 64%-kal, a gyümölcsös joghurt 61%-kal, a vajkrém pedig 50%-kal drágult meg. A központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára 87%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé 81%-kal emelkedett, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tejé 2%-kal csökkent.

Milyen folyamatok játszódnak a magyar tejágazatban?

A tejtermékek drágulása egész évben jelentős volt, de decemberben ugyancsak megemelkedtek az árak. Ezzel kapcsolatban Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője korábban arról beszélt, hogy a tejtermelők, tejfeldolgozók, és kiskereskedők is kénytelenek voltak a megnövekedett önköltségeiket tovább hárítani partnereikre, így végső soron a fogyasztókra, ellenkező esetben ugyanis kénytelenek lennének abbahagyni a tevékenységüket. A tejfeldolgozás nagyon energiaigényes iparág, a tejtermékek gyártása során a pasztőrözéskor a fűtés, illetve a hűtés is központi szerepet játszik. A szakember szerint a következő időszak kritikus lesz a magyar tejtermelők számára, amely állománycsökkenést és telepfelszámolásokat okozhat - tette hozzá Harcz Zoltán. 2023-ban egyelőre az óvatosság jellemzi a hazai tejágazatot. Az ágazat szereplői még arra várnak, hogy kiderüljön, milyen árak lesznek az Európai Unióban, mivel a legtöbb tejfeldolgozó vállalkozás ez alapján határozza meg a saját felvásárlási árait.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?