Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A tavalyinál jóval kevesebb olívaolajt állíthatnak elő idén a nagy európai termelő és exportáló országok. A szakértők szerint ugyanis a 2022-es aszály és hőség miatt jelentősen alacsonyabb lesz az idei terméshozam. Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália már most jelezték, hogy idén alacsonyabb terméshozam várható náluk, mint egy évvel korábban. Ez pedig - egyebek mellett - az árak emelkedését vonhatja maga után - írta meg a Telex a Food & Wine értesülései alapján.
Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója azt mondta, hogy az olívaolajat is gyártó cég becslése szerint 20%-kal kevesebb végterméket prognosztizálnak, ami az olajtípustól függően 30-50%-os áremelkedést fog eredményezni. Azonban nemcsak az olívaolaj mennyiségére és árára lesznek hatással a jövőben az aszályok és a hőhullámok: a környezeti változások az olívaolaj ízét is befolyásolhatják. A Filippo Beriónál például kutatásokkal igyekeznek támogatni az olajbogyó biodiverzitását, kipróbálnak alulhasznosított és régebbi fajtákat is, hogy megtalálják azokat, amelyek jobban tűrik az éghajlati szélsőségeket és ellenállóbbak a kórokozókkal szemben. A vezérigazgató szerint már 18 alulhasznosított fajta mutatott nagyfokú ellenálló képességet a hőséggel, a szárazsággal és a károsítókkal szemben.