Riasztó hírek érkeztek az olívaolajról: erre jobb, ha mindenki felkészül

Riasztó hírek érkeztek az olívaolajról: erre jobb, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
2022-ben a nyár során tapasztalt történelmi hőség és szárazság egész Európában negatívan befolyásolta az olajbogyó-hozamot, ezért a szakértők már most arra figyelmeztetnek, hogy jelentősen drágulhat az olívaolaj ára is. Az olyan jelentős olívaolaj-termelő és -exportáló országok, mint Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália már most alacsonyabb termésmennyiséget jeleznek előre az idei évre. Csak Olaszország, amely a világ második legnagyobb olívaolaj-termelője, egymaga 37%-kal kevesebb olajat állíthat majd elő 2023-ban, mint a megelőző évben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyinál jóval kevesebb olívaolajt állíthatnak elő idén a nagy európai termelő és exportáló országok. A szakértők szerint ugyanis a 2022-es aszály és hőség miatt jelentősen alacsonyabb lesz az idei terméshozam. Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália már most jelezték, hogy idén alacsonyabb terméshozam várható náluk, mint egy évvel korábban. Ez pedig - egyebek mellett - az árak emelkedését vonhatja maga után - írta meg a Telex a Food & Wine értesülései alapján.

Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója azt mondta, hogy az olívaolajat is gyártó cég becslése szerint 20%-kal kevesebb végterméket prognosztizálnak, ami az olajtípustól függően 30-50%-os áremelkedést fog eredményezni. Azonban nemcsak az olívaolaj mennyiségére és árára lesznek hatással a jövőben az aszályok és a hőhullámok: a környezeti változások az olívaolaj ízét is befolyásolhatják. A Filippo Beriónál például kutatásokkal igyekeznek támogatni az olajbogyó biodiverzitását, kipróbálnak alulhasznosított és régebbi fajtákat is, hogy megtalálják azokat, amelyek jobban tűrik az éghajlati szélsőségeket és ellenállóbbak a kórokozókkal szemben. A vezérigazgató szerint már 18 alulhasznosított fajta mutatott nagyfokú ellenálló képességet a hőséggel, a szárazsággal és a károsítókkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?