Durva, ami a fokhagymával történik Európában: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Durva, ami a fokhagymával történik Európában: ehhez jobb lesz hozzászokni?

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. A legutóbbi összeállítás fókuszában a fokhagyma volt. Az európai nagy fokhagymatermelő országokban visszaesés tapasztalható a termelés terén, míg a világ más tájain a logisztika és a munkaerőhiány okozhat problémákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az európai piacokon a száraz és meleg tenyészidőszak miatt sok helyen csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, és a legjelentősebb országok, Spanyolország, Olaszország és Franciaország termelése is visszaesést mutat. Spanyolországból érkeztek olyan jelentések, hogy az időjárási körülmények miatt javult a minőség, de az egyre növekvő termelési és szállítási költségek szinte minden országot érintettek, főként a nagyobb exportőröket - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az egekbe robbanó energiaárak jelentősen megdrágítják majd a hűtőtárolást, amit csak súlyosbít az a tény, hogy a meleg miatt sok termőtájon hamarabb kezdődött meg a betakarítás. A nagy szállítási távolságok miatt Észak-Amerikában egyre inkább attól tartanak, hogy logisztikai problémák fogják befolyásolni a szezon alakulását.

Hollandiában több lila fokhagyma van a piacon, mint fehér

A június végétől már fokozatosan érkező új termés keresi az utat az európai piacokra, de a hűtőházakban még sok az ótermés, amiből tavaly a járvány miatt sokkal kevesebb került kiszállításra a szokásosnál – így az újonnan betakarított fokhagymának kevesebb hely jut a speciális létesítményekben. A következő pár hónapban a fokhagyma árának emelkednie kell, ha az ellátási lánc minden szereplője nyereséggel akar kikeveredni ebből a helyzetből. Egy holland importőr szerint egyes kínai városokban még mindig zárlat van érvényben, így ezeken a régiókban a raktárkészletek nem mozdulnak. Spanyolországban és Kínában is több lila fokhagyma áll rendelkezésre, mint fehér. Az idei termésű kínai fokhagyma minősége sokkal jobb, mint az elmúlt három szezonban volt, köszönhetően a betakarítás során tapasztalt jobb időjárásnak. Az ukrajnai háború és az új fokhagymakvótarendszer miatt 2021 utolsó negyedévében sok fokhagyma érkezett Kínából az EU-ba, így a piacokon még mindig sok olyan ótermésű fokhagyma kapható, amelyek már nem igazán felelnek meg a nyugati minőségi előírásoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban hiánycikk a nagy átmérőjű fokhagyma

A német piacot leginkább az importtermékek kínálata, rendelkezésre állása határozza meg. Mivel Spanyolországban a tenyészidőszak eleje csapadékos, a vége pedig extrém meleg volt, probléma van a mérettel: az 50-60-as fokhagyma érkezik, de a 60-90 mm-es szegmensben hiány alakult ki a nagybani piacokon - ennek a terméknek nincs igazi alternatívája. Zajlik a francia fokhagyma importja is: a fehér helyett egyre inkább a tavaszi fajták kerülnek előtérbe ellenállóságuk és nagyobb hozamok miatt. Kínából folyamatos az ellátás, és az innen származó áru akadálytalanul jut a piacokra - itt a problémát az ár jelenti, mivel a szállítási költségek a tavalyiakhoz képest 4-5-szörösükre emelkedtek.

Franciaországban lerövidült a fokhagymaszezon

Bár az idei betakarítás a megszokottnál átlagosan 8-10 nappal korábban indult, de az extrém meleg miatt sok helyen következett be üvegesedés. A lila fokhagyma esetében a nagyon száraz tavasz és az elégtelen öntözés miatt a mérettel is problémák vannak, ami a hozamokat is befolyásolja, másrészt a színeződéssel is akadnak gondok. A fehér fokhagymánál a betakarítás a szárítás is nagyon kedvező időjárási körülmények között kezdődött meg, ráadásul valamelyest bővült a termőterület is. A legsúlyosabban a rózsaszín fokhagymát viselte meg az aszály, általános az 50%-os terméskiesés, de az öntözetlen régiókban akár 80%-kal kisebb termés is lehet. A piacon már megjelent az új termés, a termékeket keresik, könnyen eladatók, de hosszabb távon arra lehet számítani, hogy hiány alakulhat ki. Örvendetesen nőtt az utóbbi két évben a biofokhagyma termőterülete.

Olaszországban északon az aszály, délen az idény eleji csapadék okozott problémákat

Az észak-olasz régiókban idén az aszály miatt csökkentek a hozamok, viszont az áru kiváló minőségű lett. Augusztus végén az árak sem alakultak kedvezően, de szeptemberben átlagosan 15%-kal emelkedtek: jelenleg a csomagolt fokhagymáért 4-6 euró/kg árat fizetnek a feldolgozóüzemekben, és Németországhoz hasonlóan itt is hiány van nagyobb átmérőjű termékekből. A termelőknek most a megemelkedő energiaköltségek miatt a tárolás drágulására kell felkészülniük. Szicíliában minden bizonnyal katasztrofális évet zárnak a termelők: a tavaszi esőzések miatt nem tudták megfelelően előkészíteni a talajt, február óta jelentősen megnőttek a termelési költségek, és a kis mérettel párosuló 30-40%-os hozamkiesés is keseríti helyzetüket. A legfrissebb értékesítési adatok szerint a 2022. júliusával zárult 12 hónapban közel 13,5 millió háztartás (52%) vásárolt fokhagymát, ami némileg elmarad az elmúlt időszakokhoz képest.

Spanyolországban a drága szállítás okoz gondot az exportőröknek

Korábban már híre ment, hogy a spanyol termesztők jelentős nehézségekkel néznek szembe az idei szezonban. A májusig tartó extrém aszály és hőség miatt egyes területeken minőségi problémák jelentkeztek, de a július végi betakarítást követően a termény könnyen száradt. A lila fokhagymánál sok helyen kalciumhiány jelentkezett, és a csapadékhiány minden típusnál kisebb méreteket eredményezett. A belföldi piacon a kereslet kiegyensúlyozott, a termés volumene elmaradt a várakozásoktól, és a külpiacokon a spanyol exportőrök nem tudják versenyképes áron kínálni terméküket, mivel a szállítási költségek annyira megugrottak, hogy szinte megfizethetetlenek a különböző célországok szereplői számára. Ezért Spanyolország, amely a fő európai fokhagymatermelő ország, nemzetközi szinten veszít versenyképességéből, figyelembe véve, hogy a spanyol termelés több mint 70%-át 57 különböző országba exportálják. A mostani helyzet nyertesei Marokkó és Egyiptom, akik kihasználhatják ezt a helyzetet azokon a piacokon, ahol a spanyoloknál alacsonyabb áron tudják kínálni a fokhagymát, mivel termelési költségeik sokkal alacsonyabbak (bérköltségek például nyolcad- vagy kilencedrészét teszik ki az ibériai fizetéseknek). Ugyanakkor Kína idén hatalmas mennyiséget küld az európai piacokra, és míg a Kínából Európába irányuló szállítmányok árai csökkenésnek indultak, addig a Spanyolországból az Egyesült Államokba irányuló szállítmányok árai, amelyek az idei második negyedévben Spanyolország második fő exportpiacának számítottak, folyamatosan emelkednek. Például míg a Csingtao (Quingdao) és Valencia közötti szállítási költség jelenleg körülbelül 5000 euró, addig a Valenciából az Egyesült Államok keleti partvidékére történő szállítás ára körülbelül 11 ezer euró (ez tavaly még szintén 5000 euró volt).

A Dél-afrikai Köztársaságban most kezdődik a hazai fokhagyma szezonja

A Limpopo tartományból származó terméssel most kezdődik a dél-afrikai fokhagymaszezon (júniustól-augusztusig nincs hazai termelésű áru), majd a betakarítást követően a termesztés súlypontja a Karoo vidékére kerül át. A fokhagyma átlagára a piacokon jelenleg 51,77 rand/kg (2,95 euró/kg, 1230 Ft/kg). Az ilyenkor kapható fokhagymát főként Kínából importálják, de a korábbi években hoztak be árut Spanyolországból, Indiából, Argentínából és Malajziából is, az utóbbi években az Egyiptomból vásárolt mennyiség fokozatosan csökkent.

Kínában munkaerőhiánnyal küzdenek a fő termesztőkörzetek

Kínában a fokhagymaexport volumene augusztusban a 2016 óta látott legalacsonyabb szintre süllyedt. Szeptemberben az exportot nehezítette a fő termesztő régiókban zajló betakarítás, ahol nagy gondot okoz a munkaerőhiány. Éppen ezért várható, hogy bizonyos körzetek csökkentik a kivitel mennyiségét, pláne, hogy novemberben a kereslet felfutása várható. Kínában több a lila fokhagyma, mint a fehér. A betakarítás során az átlagosnál kedvezőbb volt az időjárás, így a fokhagyma általános minősége sokkal jobb, mint az elmúlt három szezonban.

Az Amerikai Egyesült Államokban logisztikai gondok befolyásolhatják a szezont

Bár az Egyesült Államok igen jelentős fokhagymatermesztő, általában importra szorul, és mivel a belföldi termelés nagy része Kaliforniában koncentrálódik, az a helyzet állhat elő, hogy az északkeleti államokba jobban megéri Spanyolországból importálni (ez a tengeri szállítási költségek további alakulásától függ), mivel olcsóbb a spanyol árut hajón beúsztatni, mint Kaliforniából kamionnal szállítani. (Vasút helyett azért számolnak sokan kamionnal, mert a közelmúltban még küszöbön állt egy vasutassztrájk). Ezen kívül az USA Mexikóból, Argentínából és Kínából is vásárol árut, de különösen a spanyol és a kínai szállítások az utóbbi időben jelentős zavarokat szenvedtek (a kínai áru a még mindig folyton változó COVID-karanténintézkedések, a spanyol pedig a konténerhiány miatt érkezik hektikusan). Problémát okozhat, hogy Long Beach kikötőjében sztrájkot fontolgatnak a biztonsági őrök, illetve, hogy július végén 22 ezer amerikai dokkmunkás kollektív szerződése járt le, amit még nem sikerült újrakötni. A 10-14 nappal később megkezdett kaliforniai betakarításból származó belföldi termés hozamai jók, bár a déli régiókban az extrém meleg miatt jelentkeztek minőségi problémák. Összességében a termelők az idei szezonban a tavalyinál magasabb árszintre számítanak.

Mexikóban idén még inkább az USA felé irányul majd az export

Mexikó a világ hetedik legnagyobb fokhagyma-termesztője, 2020-ban 15,8 ezer tonnát értékesített külföldön. Körülbelül 7-8 ezer hektár közötti területen termesztik a növényt az egész ország területén, de a területek fele (3,5-4 ezer hektár) Zacatecas államban terül el (jelentős termelő még Guanajuato, Baja California, Sonora és Aguascalientes). Legfőbb külkereskedelmi partnerei az USA és Brazília. Idén a szamba országában kiváló termést takarítottak be, így a mexikói import iránt némileg csökkent a kereslet, pláne, hogy nőtt az Egyiptomból származó import volumene is (ez a kontingens alacsonyabb ára miatt a spanyol fokhagymát kezdi kiszorítani a brazil piacról, de a mexikói áraknak is alámennek). Körülbelül 15 éve Mexikó egyik vezető exportpiaca még az Európai Unió volt, csakhogy Spanyolország az akkor 5 ezer helyett már 30 ezer hektáron termeszt fokhagymát. Az idei szezonban Mexikóban is forró tavasz és nyár jellemezte a szezont, így a fokhagymát korábban takarították be, és több európai országhoz hasonlóan méretproblémákkal is küszködnek.

Ausztráliában fellendülőben van a belföldi termelés

A világpiacon Ausztrália nem számít jelentős termelőnek, de a fokhagyma termelése évről-évre növekedést mutat, 2021-ben például 16%-kal, 3,4 ezer tonnára nőtt a betakarított mennyiség. Az ország azonban még így is 10 ezer tonnát meghaladó importra szorul. Az ágazat számára nagy lehetőség a fogyasztás növelése, mivel az ausztrál háztartásoknak csak 39%-a vásárol friss fokhagymát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?