Bekövetkezett amitől sokan tartottak: sorra zárnak be a kisboltok Magyarországon

Bekövetkezett amitől sokan tartottak: sorra zárnak be a kisboltok Magyarországon

agrarszektor.hu
A Kereskedelmi Szövetség szerint az átlagosnál is több bolt zárhat be idén, mert zuhan a forgalmuk, miközben megugrottak a költségeik. A kormány néhány milliós támogatást fizet kisboltosoknak és henteseknek, akiket az árstop hozott hátrányba. Ennyi pénzből azonban nem lehet megállítani a bezárásokat

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2021. januárjában bejelentett élelmiszerárstop miatt az előző év februárja óta annyiért árulják a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a szárnyvéget a magyar boltokban, mint 2021. októbere óta. Ez azonban komoly ráfizetést jelent a henteseknek, akik még másfél hétig kérhetik az egyszeri állami támogatást a költségeik enyhítésére - derült ki az RTL Híradójából. A hentesüzletek ugyanis legfeljebb 3,5 millió forintot kaphatnak, a támogatás igénybevételének feltétele, hogy vállalják, nem zárnak be a 2023-as év végéig. Egy békéscsabai hentes szerint ez a jelenlegi költségek mellett ez körülbelül három hónapra lesz elegendő.

A kisboltosok korábban, januárban igényelhettek hasonló támogatást, legfeljebb 3 millió forint értékben. Nagy István agrárminiszter korábban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy "a nagy üzletláncok könnyedén képesek voltak kompenzálni az árstop hatásait széles termékkínálatuknak köszönhetően, miközben a vidéki, falusi kisboltok veszélybe kerültek". Az agrártárca szerint azonban "sikerülhet megőrizni ezeket az üzleteket a jelenlegi gazdasági kihívások mellett is a kormány új támogatásaival". A kereskedelmi szövetség szerint azonban gyorsulhat a boltbezárások üteme.

Jelenleg azzal számolunk, hogy a korábbi évek átlagánál nagyobb lesz az üzletbezárás. Nagyon megdrágultak a működés költségei a beszerzési költségek mellett, a fogyasztók pedig egy határon túl nem fogadták el az áremelkedést, ezért is csökkent mind decemberben, mind januárban a kiskereskedelmi forgalom

- mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A szakértők szerint ez a támogatás azonban nem alkalmas arra, hogy megakadályozza a boltbezárásokat. Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője szerint egyre nagyobb a kisboltok vesztesége az árstopos intézkedésen, és a költségek növekedése összességében sokkal jelentősebb, mint a támogatás maga. A boltbezárások jelentette problémáról beszélt a nemrég megkérdezett agrárközgazdász is, aki szerint mostanra már több mint 4 ezer bolt zárt be. Raskó György az Agrárszektornak elmondta, hogy a kisebb boltoknak túl nagy veszteségeik keletkeznek az árstopos termékek miatt, ezért kénytelenek lehúzni a rolót.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?