Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ környezetvédelmi mérnöke szerint mostanra már hazai viszonylatban is látható, hogy sokszor probléma az egészséges ivóvízhez való hozzájutás, főleg a nyári időszakban. A szakértő szerint ez később várhatóan még komolyabb gond lesz - olvasható az Infostart oldalán. Bufa-Dőrr Zsuzsanna szerint a magyarok szerencsésnek mondhatják magukat az ivóvíz mennyiségét és minőségét illetően is. Az országban elsősorban mélységi, védett rétegvízbázisokat használnak ivóvíz-ellátásra, illetve parti szűrésű vízbázisokat - mint például a fővárosban is. Mennyiségi problémák ritkábban vannak, minőségi problémák viszont az elmúlt években annál gyakrabban előfordultak, amelyek során a mélységi vízbázisokban lévő arzén okozott gondot. A szakértő szerint a mára kiépült vízminőség-javító technológiák eredményeképpen viszont már elenyésző számú településen okoz problémát az arzén.
A vízbázisok az olyan felszíni, szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben is védettek, mint például a mikroszennyezők, gyógyszermaradványok. Az ENSZ jelentése többek között arra mutat rá, hogy a víz 70%-át a mezőgazdaság használja fel, illetve hogy az elmúlt 40 évben évente durván 1%-kal emelkedett a vízfelhasználás. A hazai viszonyok alapján Magyarországon is jelentős mennyiségű vizet használnak a mezőgazdaságban.
Ismereteim szerint azért viszonylag alacsony százalékban öntözik a mezőgazdasági területeket. Szerencsére minden vízfelhasználással szemben elsőbbséget élvez az ivóvíz
- mondta Bufa-Dőrr Zsuzsanna.
A népegészségügyi hatóság adatai alapján Magyarországon az emberek nagyjából 95%-a közműves ivóvízzel ellátott. További 3%-uk egyedi vízellátórendszerekből kapja az ivóvizet, melyek régi téeszterületek, külterületi üzemek. A lakosság 2%-ának, vagyis körülbelül 200 ezer embernek az ivóvízellátása ma is ismeretlen. Ők elsősorban a saját kútjuk vizét használhatják, vagy a közműves vízellátórendszerből, közkifolyóról juthatnak ivóvízhez. Egyik ellátás sem biztonságos, a magánkutas ellátás esetén a mikrobiológiai vízminőség, vagy a nitrit és nitrát okozhat kockázatot. Bufa-Dőrr Zsuzsanna szerint az is problémás, ha az emberek nincsenek tisztában ennek a vízfogyasztásnak a kockázataival.