Egyre csak csökkennek a vízkészletek: mi lesz így velünk a jövőben?

Egyre csak csökkennek a vízkészletek: mi lesz így velünk a jövőben?

agrarszektor.hu
A kutató a vízhasználati jogok piacát vizsgálja, amely kihívásokkal néz szembe az éghajlatváltozás és a vízkészletek csökkenése miatt. Milgrom professzor hangsúlyozta, hogy a vízfelhasználás különbözik más erőforrások kezelésétől, mivel a víz nagy része visszatér a körforgásba. Emellett rámutatott arra is, hogy a technológia fejlődése új piacok létrejöttét segíti elő.

A kutató egyik jelenlegi témája a vízhasználati jogok piacának vizsgálata, amiről a Corvinuson tartott előadásában is beszélt. Ennek kapcsán az interjúban elmondta, a korábbi hidrológiai piac jól működött, ameddig a földön még bőséges volt a vízkészlet, de ma már nem az. Túlságosan lemerítjük a vízkészleteinket, az éghajlatváltozás pedig erősen befolyásolja a lezúduló víz mennyiségét - írja közleményében a Corvinus Egyetem.

Egyre korlátozottabb készlet áll a rendelkezésünkre, ami miatt egy szereplő vízfelhasználásának változása a többi szereplő lehetőségeit is erősen befolyásolja

- emelte ki Milgrom professzor. Hozzátette, a vízfelhasználás és a vízzel kapcsolatos tulajdonjogok kezelése nagyon különbözik bármely más erőforrásétól, mert amikor a vizet a felszínen használjuk, nagy része körforgásosan visszatér, és újra felhasználhatjuk. A vízhasználat piactervezésében jelenleg hatalmas kihívást jelent, hogy olyan új mérési módszereket találjunk, amelyek összhangban vannak az amerikai tulajdonjogokkal.  A digitális világ és a piactervezés összefüggéseiről szólva hangsúlyozta, hogy a technológiai kihívásoknál már sokkal többről, új piacok kialakulásáról van szó, mert a technológia ezt lehetővé tette: online álláskereső alkalmazások vagy olyan szállásmegosztó platform, mint az Airbnb. Új igény volt az utak beárazása a városi zsúfoltság enyhítésére, és új piacok jöttek létre a nagyméretű mesterségesintelligencia-modellek betanításához is.

Egyre csak nő az új alkalmazások száma, amelyekkel az élet különböző területein olyan újabb és újabb működő piacokat teremtünk, amelyeknek harminc éve még nyoma sem volt

- vélekedett a kutató. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 1. 13:29