Áramlanak ki ezek az élelmiszerek az országból: egyre több jut belőlük külföldre

Áramlanak ki ezek az élelmiszerek az országból: egyre több jut belőlük külföldre

agrarszektor.hu
Az agrárexport értéke jelentősen nőtt az elmúlt évben, melynek egyik fő oka az áremelkedések voltak. Az azonban jó hírrel szolgáhat, hogy a feldolgozott termékek egyre nagyobb szerepet kaphatnak a kivitel összetételében. Az cél pedig az, hogy az élelmiszeripar fejlesztésével együtt a magas hozzáadott értékű áruk minél nagyobb teret kapjanak az exportban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős mértékben, mintegy 23,2 százalékkal bővült az agrárexport értéke az elmúlt évben. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 13,1 milliárd eurót tett ki. Az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül is nőtt, 0,3 százalékponttal 9,3 százalékra emelkedett. A növekedés főként az árak emelkedésének tudható be, a külpiacokon értékesített agrár- és élelmiszeripari termékek mennyisége ugyanis összességében 5,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI adataiból kiderült, hogy az export értéke a 24 mezőgazdasági és élelmiszeripari árucsoport közül 22 esetében nőtt. A legnagyobb mértékben az olajok, az állati és a növényi zsírok árbevétele ugrott meg. Egyúttal nagyot nőtt az állati takarmányok exportértéke is, továbbá az ecet, szesz és ital árucsoport exportárbevétele is. Összességében a mennyiséget tekintve a kivitel csökkent, ami a korábbi években megszokotthoz képest drasztikusan visszaeső gabona­exportnak köszönhető. Tavaly például rekordalacsony kukoricatermést ért el Magyarország, így exportra is kevesebb jutott a terményből. Nagyot nőtt az üdítőital-export is, a kivitel mintegy húsz százalékkal haladta meg az előző évi szintet. 

A pozitív folyamat várhatóan az előttünk álló években is folytatódni fog, a kormányzati szándék szerint az új Közös agrárpolitika forrásainak felhasználása is ezt vetíti előre. A következő években az agrárium és élelmiszeripar nem kevesebb mint 5300 milliárd forintból újulhat meg. A cél, hogy 2030-ra az agrártermelés hozzáadott értéke a kétszeresére emelkedjen, az agrár- és élelmiszerexport értéke pedig ötven százalékkal bővüljön. A legfontosabb célországaink továbbra is az Európai Unió területén találhatók. Az első öt legnagyobb exportpiac közé tartozik Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?