Indul az rovarinvázió: ellephetik az otthonodat a kártevők, ha nem figyelsz

Indul az rovarinvázió: ellephetik az otthonodat a kártevők, ha nem figyelsz

agrarszektor.hu
A bevásárlás egyik legélvezetesebb része az áruházak, boltok, zöldségesek piacterén eltöltött idő. Pontosan kiválaszthatjuk, hogy melyik gyümölcsöt és zöldséget szeretnénk, össze is szedhetjük a friss terményt a kihelyezett ládákból, konténerekből. Ugyan jó, ha minden terméket egy üzletben válogatunk össze, de gondot okozhat, ha a friss élelmiszereket nem gondozzák megfelelően. Éppen ezért előfordulhat, hogy bizony a vásárolt zöldségekkel, gyümölcsökkel hazaviszünk egy-két kártevőt is. Mire érdemes figyelni? Milyen váratlan "látogatókat" vihetünk haza a terménnyel? Ennek járt most utána a HelloVidék.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Nem csak a nagy, de a kicsi élelmiszerüzletek is sajátos felügyeleti és higiéniai előírásokkal rendelkeznek, amelyeket be kell tartaniuk, valamint vannak különböző élelmiszer-szabályzatok is, melyek mentén a terményt tárolni, rendszerezniük kell. Ez szerencsére azt jelenti, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket megtisztítják, és figyelnek arra, hogy minél kevesebb kártevő bújjon meg az egyes termények között. Viszont hiába a körültekintés, gyakran úgy lapulnak meg az egyes kártevők a termékek között, hogy észre se vesszük. Számos oka van annak, hogy a zöldségek, gyümölcsök a kártevők elsődleges célpontjai. Egyrészt sokkal kevesebb a csomagolás a kártevők és az élelmiszer között. És sokszor a csomagolás se védi meg a terményt, mivel még ezek alá is beférkőzhetnek a kellemetlen látogatók.

Ezenkívül a piactéren lévő szagok elegendőek ahhoz, hogy bármilyen kártevőt bevonzzanak. Gondoljunk a gyümölcsök, zöldségek, gombák és tökök szagára. Sok kártevőnek éles szaglása van, amely megmondja nekik, hol vannak a legjobb táplálékforrások, ami azt jelenti, hogy bárhová is mennek, felismerik a kívánt táplálékot. Egyesek kifejezetten szeretik a túlérett vagy éretlen gyümölcsöket és zöldségeket is. A szagok és a vastag csomagolás hiánya mellett a piactéren van a legtöbb nedvesség az üzletben. A gyümölcsökben és zöldségekben elrejtőző kártevőknek így tehát mindenük megvan, amire szükségük lehet: élelem, víz és menedék. Ha pluszban még a közelben van egy szemetes, az újabb vonzó pont lehet számukra.

Milyen kártevőket vihetünk haza a terménnyel?

1. Legyek

Tekintettel arra, hogy az egyik leggyakoribb kártevőről van szó, logikus, hogy a legyek megtalálhatók a zöldségek és gyümölcsök környezetében. A legyek abban hasonlítanak a rágcsálókhoz, hogy szinte mindent megesznek, amit csak találnak, ami azzal kezdődik, hogy először a lábukon lévő ízérzékelőkkel kell megkóstolniuk az ételt. Ezért látjuk, hogy a legyek végigsétálnak az ételünkön, és összedörzsölik a lábukat, mintha gonosz tervük lenne; kóstolgatják és megtisztítják az ízérzékelőket, hogy biztosítsák a tiszta ízélményt. A legyek nem tudják megrágni a táplálékukat, ezért emésztőenzimeket köpnek az ételre, hogy lényegében egy turmixot készítsenek belőle.

A legyeket különösen az olyan ételek vonzzák, amelyek bármilyen szagot árasztanak, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsök és zöldségek az egyik fő célpont. Ha a termés túlérett, az még inkább vonzza a kártevőket. Mivel a közönséges legyek nem jelentenek veszélyt harapás vagy csípés miatt, hogyan okozhatnak problémát nekünk? Egyszerűen: kórokozókon keresztül! A legyek egyszerre több mint 100 káros kórokozót vagy vírust hordozhatnak, és a lábukon keresztül továbbítják azokat. Azok a legyek, amelyek az egész szemetet és hulladékot bejárják, mielőtt továbbállnának, átviszik az összes durva bakteriális kórokozót a friss élelmiszerbe. A leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a szalmonella, az E. coli - szóval nem meglepő, ha ételmérgezés-szerű tüneteket tapasztalunk egy légyinvázió után...

2. Muslicák

Gyakori probléma, hogy muslicák jelennek meg a gyümölcsök és zöldségek között. A muslicákat még jobban vonzzák a túlérett és büdös gyümölcsök, mint a házilegyeket. Ezek mindent kedvelnek, ami erjesztett, legyen az folyékony vagy szilárd. Kedvenceik közé tartozik a túlérett gyümölcs, zöldség, a levéltetvek mézharmatja, a lefolyók és még a maradék alkohol is. Az erős szagot kibocsátó puha élelmiszerek nagyon vonzóak ezeknek a kártevőknek, ezért gyakran előfordul, hogy olyan szemetesben látják őket, amelybe rothadt gyümölcsöt dobtak.

A muslicák nemcsak megeszik a túlérett táplálékot, hanem tojásaikat is belerakják. Ez összhangban van azzal a tendenciával, hogy a rovarok ugyanezt teszik, és az elsődleges táplálékforrás közelében rakják le a tojásokat, így a kikelt lárvák azonnali tápanyaghoz jutnak. Mivel a muslicák rövid életük során naponta több száz tojást is lerakhatnak, előfordulhat, hogy a fertőzés még azelőtt megtörténhet, mielőtt észrevennénk. Az élelmiszerboltok emiatt kitartanak amellett, hogy folyamatosan ellenőrizzék a termékek minőségét. Ezért is fontos, hogy a rothadt vagy túlérett gyümölcsöt és zöldséget mihamarabb dobd ki otthonról, mielőtt a muslicák kiszagolnák, és úgy döntenék, hogy ez lesz a legjobb új otthon a növekvő családjuk számára.

3. Hangyák

Ez a másik kártevő, amely mindig az ételeink közelében lenne, ha választhatna. A hangyák azért élnek, hogy táplálékot találjanak hatalmas kolóniáik számára, és bármilyen morzsa vagy táplálékrészecske, amit találnak, kielégítő. Különösen kedvelik a cukros vagy fehérjetartalmú ételeket, az édes gyümölcsökről nem is beszélve. Ha bármilyen repedés vagy lyuk van az épületben, a hangyák bejutnak a belsejébe, és megtalálják az utat a terményekhez, és mivel feromonokat hagynak maguk után kolóniájuk többi tagja is megtalálja őket. A hangyák viszont nagyobb kockázatot jelentenek az általuk hordozott láthatatlan betegségek miatt, és kevésbé az esetleges harapások miatt. Hangyák mászkálnak a boltok polcai alatt és a termékrészlegen kívül. A bomló szerves anyagokon és a hulladékon is sétálnak, hogy élelmet találjanak, ami azt jelenti, hogy ezek a kórokozók átterjednek a normál élelmiszerre, amelyen legközelebb járnak. Az E. coli és a szalmonella is általában a hangyákhoz köthető, és az ételmérgezés-szerű tünetek is kapcsolatba hozhatók velük. A hangyák két fő vonzereje a kiömlött élelmiszerek, részben ezért tartják olyan tisztán az élelmiszerboltok padlóját és polcait!

Ne vigyél haza kártevőket a termékkel!

Valószínű, hogy ha bármilyen élelmiszerboltban vásárolunk, akkor nem kell attól tartanunk, hogy egy sereg hangyát talál a kajszibarackjában. Ha a nagyobb élelmiszerüzletek nem tartják be a tisztasági és a higiéniai feltételek ellenőrzését, akkor azt a hatóságok gyorsan kiszúrják, nem beszélve arról, hogy az ilyen eseteknek mindig hamar híre megy. De attól, hogy az üzletben nincs jelentős kártevő-probléma, még nem jelenti azt, hogy minden gyümölcsöt vagy zöldséget, amit hazahozol, soha nem érintette meg a kártevő. Csak ügyelj arra, hogy minden egyes tételt gyorsan átvizsgálj, mielőtt a kosárba helyezed és alaposan moss meg mindent otthon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?