Óriási változás a francia boltokban: egyre több ilyen élelmiszer van a polcokon

Óriási változás a francia boltokban: egyre több ilyen élelmiszer van a polcokon

agrarszektor.hu
Franciaországban a zöldségeknél és gyümölcsöknél alkalmazott műanyag csomagolóanyagok tilalmáról szóló rendelet további kivételekkel bővült. A módosult rendeletben szereplő kivételek listája nem sokat változott a korábbi verziókhoz képest, újdonság azonban, hogy ezeknek a termékeknek már nincs derogációs, átmeneti időszakuk, hanem permanens kivételt kaptak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022. január 1-je óta Franciaországban már nem lehet műanyagba csomagolni az 1,5 kg-nál kisebb súlyú tálcákban és dobozokban árult gyümölcsöket és zöldségeket. Kivételek vannak bőven: hosszú azoknak a termékeknek a listája, amelyeknél közép- vagy hosszú távon továbbra is alkalmazható műanyag csomagolás. Az indoklás szerint a listán szereplő áruk lédig értékesítése ugyanis azok idő előtti minőségvesztéséhez, megromlásához vezetne. A törvény bevezetése kapcsán több oldalról is hangos volt a tiltakozás: míg egyesek a rövid átállási időre panaszkodtak, mások azt kifogásolták, hogy egyáltalán elfogadtak egy ilyen törvényt, méghozzá nemzeti hatáskörben - anélkül, hogy megvárták volna az EU döntését, ahol szintén dolgoztak egy hasonló szabályozáson, megint mások pedig azt kifogásolták, hogy ez a lista egyértelműen önkényes - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Miután többek között a francia műanyagipari szövetségek tavaly ősszel pert indítottak, a rendeletet a francia államtanács 2022. december 9-én hatályon kívül helyezte. Ezt követte a 2023 januárjában benyújtott második tervezetről szóló konzultáció, amely végül a francia kormány által június végén közzétett új, harmadik rendelethez vezetett. A rendelet július 1-jén lépett hatályba, de a csomagolási készleteket 2023. december 31-ig még fel lehet halmozni.

A tiltó rendelet alóli állandó kivételek

A hatályba lépett rendeletben szereplő kivételek listája nem sokat változott a korábbi verziókhoz képest – ami viszont újdonság, hogy ezeknek a termékeknek már nincs derogációs, átmeneti időszakuk, hanem permanens kivételt kaptak. Ezek az állandó kivételek a következők:

  • Spárga, brokkoli, gombafélék, újburgonya, korai és bébirépa.
  • Cikória, fejes saláta, csíráztatott magvak/csírák/mikrozöldek, fűszernövények, spenót, sóska, ehető virágok.
  • Cseresznye és meggy, bogyósgyümölcsök (pl. málna, eper, áfonya, fekete ribizli, de a kivi is ide tartozik).
  • Általában az úgynevezett „érett gyümölcsök”, a jogszabályban meghatározottak szerint: „a végső fogyasztónak teljesen érett állapotban értékesített gyümölcsök, amelyek esetében a kiskereskedelmi csomagoláson erre vonatkozó feliratot helyeztek el”.

Európai Bizottság: csak az biztos, hogy egyelőre semmi sem biztos

Az Európai Bizottság már tavaly emlékeztette Franciaországot, hogy a rendelet jelenlegi átdolgozása sem biztos, hogy végleges lesz:

A Bizottság arra is szeretné emlékeztetni a francia hatóságokat, hogy a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós rendelet elfogadását követően a tagállamok nem tarthatnak fenn vagy vezethetnek be nemzeti szabályozást az e rendelet szerinti harmonizált szabályok hatálya alá tartozó kérdésekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29