Ömlik a hamis méz az EU-ba: a magyar boltokat is elárasztotta a silány import

Ömlik a hamis méz az EU-ba: a magyar boltokat is elárasztotta a silány import

agrarszektor.hu
Az elmúlt évben csaknem 42 százalékkal több, mintegy 68 ezer tonna kínai méz érkezett az EU-ba, ráadásul a vámmentesség miatt az olcsó ukrán méz is lefelé nyomja az árakat, mára olyan méreteket öltött a kínai dömping, ami rövid idő alatt bedöntheti az uniós mézágazatot. A legutóbbi vizsgálatok rávilágítottak ugyan, hogy a kínai mézet tartalmazó termékek csaknem nyolcvan százaléka hamis, ám a probléma megoldására az ­uniós méhészek nem látnak megoldást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ki kellene söpörni a hamis mézeket a piacról, ám erre sajnos nem látni fogadókészséget. Ezért végtelenül elkeseredett a hazai és az uniós méhésztársadalom

- mondta a Magyar Nemzetnek Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Az egyesület honlapján megtalálható jelentés szerint a boltokban kapható, kínai mézet tartalmazó mézkeverékek 74 százaléka nem valódi. Úgy tűnik azonban, hogy a kínaiak most konkurenciát kaptak, ugyanis a Törökországból érkezett mézek 93 százaléka nem felelt meg a kritériumoknak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A kémiailag machinált termékek már a magyar üzletláncokban is megjelentek. Miközben az előző évtized szigorú ellenőrzéseinek köszönhetően sikerült elérni, hogy a boltok kínálatában csak valódi, többségében magyar méz legyen, mára alaposan megváltozott a piac. A hazai mézkiszerelő vállalkozások egy része a kínai mellett szintén problémás török mézet használ. A kevert mézek zöme így kerül a polcokra. Bross Péter szerint a termékek ellenőrzése és kiszűrése is egyre nehezebb. A kínai vegyészek naprakészek, s ha egy vizsgálati paramétert bevezetnek az EU-ban, fél évvel később már olyan terméket dobnak piacra, ami az új kritériumnak is megfelel.

A megoldás kulcsa mégis a szigorú ellenőrzésekben rejlik. Minden egyes unión kívülről érkező mézet meg kell vizsgálni, s ha kiderül, hogy hamis, szankcionálni kell az importőröket és a mézkiszerelő vállalkozásokat is, nevüket pedig nyilvánosságra kell hozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06