Ellepte a silány minőségű méz a boltokat: ilyen címkével adják el őket

Ellepte a silány minőségű méz a boltokat: ilyen címkével adják el őket

agrarszektor.hu
Magyarországon évente 9 ezer tonna mézet fogyasztanak az emberek, miközben a méhészek nagyságrendileg 20 ezer tonnát állítanak elő, így a termés jelentős része exportra kerül. Az export azonban drasztikusan visszaesett idén, különösen Olaszország, Németország és Franciaország felé. Emellett az uniós piacon a nem megfelelő minőségű mézek importja miatt a felvásárlási árak is jelentősen csökkentek, ami nehézségeket okoz a hazai és uniós méhészek számára.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A magyarok évente mintegy 9 ezer tonna mézet fogyasztanak (ez fejenként közel 1 kilogrammot jelent), miközben a méhészek nagyjából 20 ezer tonnát állítanak elő. Így a megtermelt méz közel fele, vagy még több, exportra kerül. Azonban jelenleg komoly problémák vannak az exporttal. May Gábor méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület baranyai szaktanácsadója szerint az idei évben drasztikusan visszaesett a kivitel, egyes területeken, mint Olaszország, Németország és Franciaország, akár 50 százalékkal is csökkent az export - írja a BAMA

A magyar méhésztársadalomnak a legnagyobb problémája jelenleg a nem megfelelő minőségű mézek beáramlása az Európai Unióba. Nagyon megérezzük azoknak az olcsó, nem jó minőségű mézeknek az uniós importját, amivel a magyar termelők nem tudnak versenyezni. A piacon a jelenlegi felvásárlási árak esése 50 százalékos, például a virágméz esetében. Az akácméznél körülbelül 40 százalékos áresés történt. Az input költségek ezzel párhuzamosan emelkedtek, és ez nagy nehézségek elé állítja nem csak a baranyai és a magyar, hanem az uniós gazdálkodókat, méhészeket is

- ismertette May Gábor. Magyarországon a kereskedelmi láncokban ritkán találkozhatunk külföldi mézzel, ez inkább Nyugat-Európában jellemző. A mézek hátoldalán feltüntetik a származási helyet, de a gyengébb minőségű termékeken jelenleg csak annyi szerepel: EU és EU-n kívüli mézek keveréke. Ezen szeretnének változtatni, hogy pontosan fel legyen tüntetve, melyik országban termelték a mézet. Így a vásárlók elkerülhetnék az EU-n kívüli forrásból származó mézeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért érdemes mézet fogyasztani?

A hazai termelői méz fogyasztása az egészségünk szempontjából is előnyös. A méhész szerint a hársméz különösen hasznos lehet a köhögéses, torokgyulladásos időszakban, gyulladáscsökkentő hatását pedig a PTE Farmakognóziai Intézet kutatásai is megerősítették. A propolisz szintén hatékony gyulladáscsökkentő, és fertőtlenítő hatása van a szájban, gyomorban, torokban és nyelőcsőben. Fogyasztható propoliszos mézként vagy tinktúra formájában, ami kiváló az immunrendszer erősítésére.

Fontos tudni, hogy a méz nem romlik meg, így nincs lejárati ideje. Azonban mindig légmentesen zárva kell tartani, mert különben felszívja a levegő nedvességét, és ezáltal hígabbá, folyékonyabbá válhat. A méz kristályosodása szintén természetes folyamat, ami előbb-utóbb minden méznél bekövetkezik. Ezt azonban könnyen orvosolhatjuk, ha óvatosan visszamelegítjük, így újra folyékonnyá válik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Aktuális árak

A szaktanácsadó tájékoztatott az üveges mézek aktuális árazásáról is. Kilogrammos kiszerelésben a termelői akácméz 3000-3500 forintba kerül, a hársméz ára 2800-3500 forint között mozog, míg a virágméz (például repce, napraforgó) 2300-2800 forintért kapható. A különleges fajtamézek, mint a gesztenye- vagy medvehagymaméz, kilogrammonként 4000-4500 forint körüli áron érhetők el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?