Ez fájni fog: ennyibe kerülhet a tej és a csirkemell, ha vége az árstopnak

Ez fájni fog: ennyibe kerülhet a tej és a csirkemell, ha vége az árstopnak

agrarszektor.hu
A kormány ma tárgyal arról, hogy meghosszabbítja-e az árstopot, amely jelenleg kilenc élelmiszert érint, és a döntést még a napokban közölniük kell. Nem lenne váratlan, ha júliustól megszűnnének az árstopok, hiszen több helyettesítő intézkedés is indul, így a nagy boltok kötelező akciózásra utasítása, a júliustól elinduló központi árfigyelő rendszer, és a napokban bejelentett SZÉP-kártya változtatás is, amely engedi a kártyákra kapott pénzek bolti elköltését. Ugyanakkor, ha nem fokozatosan vezetik ki az árstopot, akkor a kilenc terméknél alapos áremelkedés jöhet - írja a G7.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A boltok már régóta veszteséggel forgalmazzák az árstopos termékeket, azaz drágábban veszik nagykereskedelmi szinten, mint amennyiért eladhatják, ezt pedig nem lehet sokáig fenntartani. A lap megjegyzi, a szabad árakra való visszaállás nem fog más termékeknél árcsökkenést hozni, ahhoz a vásárlók már hozzászoktak, a kereskedők pedig a fogyasztás visszaesésének pénzügyi következményeivel küzdenek. Ha nem fokozatosan vezetik ki az árstopot, akkor a kilenc terméknél (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, UHT-2,8% zsírtartalmú tehéntej, tyúktojás és étkezési burgonya) alapos áremelkedés jöhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha megvizsgáljuk a pulykamell és a csirkemell árának alakulását 2020 januárja óta, az látszik, hogy a kormány akkor rántotta vissza a csirkemell árát, amikor az meglódult felfelé, másrészt hogy a csirke diszkontja a pulykához képest az árstop előtt stabilan 400 forint körül volt kilónként. Így a mai szabadpiaci árnak valahol 2600 forint körül kellene lennie, ami 73 százalékkal magasabb az árstopos értéknél. Az UHT 2,8-as tej ára korábban az ESL 2,8-ashoz volt hasonló, az árstop azonban teljesen elszakította a valós piaci viszonyoktól. Ha nem lenne árstop, akkor valószínűleg 415 forintba kerülne literenként. Azaz a jelenlegi 211-es átlagot 96 százalékkal kellene megemelni, hogy ezt a szintet elérje - írja a lap.

A sertéscomb fogyasztói ára ma jellemzően 1500-1700 forint kilónként, ha azonban megnézzük, hogy az egyéb sertéshús termékek ára 2021 októbere óta hogyan változott, akkor a sertéskarajnál például 35 százalékos, a darált sertéshúsoknál pedig 62 százalékos emelkedést látunk. Így esélyes, hogy a combnál is valahol 35-60 százalék közötti emelés lenne reális. A 149 forintos liszt, a 239 forintos cukor és az 540 forintos étolaj szintén nagyon messze járhat a szabadpiaci árazástól, például a rétesliszt vagy a porcukor áremelkedését nézve.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?