A magyar élelmiszer útja a tőzsdére – a Civita-sztori

A magyar élelmiszer útja a tőzsdére – a Civita-sztori

agrarszektor.hu
Hosszú idő után került új élelmiszeripari papír a magyar tőzsdére azzal, hogy a Civita – a bevezetés lépcsőfokait végigjárva – a héten megjelent a nyilvános kereskedésben. A Civita csoport kukorica őrleményeket, kukoricadarát, kukoricaliszteket, különböző fajtájú és beltartalmú malomipari termékeket, valamint kukoricaolajat is gyárt, fő termékcsoportként pedig a gluténmentes kukoricaalapú tésztákkal van jelen a piacon. A tőzsdei tőkebevonás révén a cég jelentősen bővítené exporttevékenységét és felgyorsítaná termékfejlesztését is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb kibocsátóval bővült a héten a Budapesti Értéktőzsde szabályozott piaca: a közel 30 éves múltra visszatekintő élelmiszeripari társaság, a Civita Group elsődleges nyilvános kibocsátás (IPO) keretében közel fél milliárd forint értékben vont be tőkét, egyúttal bevezette részvényeit a BÉT Standard kategóriájába. A tőzsdei kereskedés elindítását pénteken ünnepélyes csengetéssel üdvözölték a felek a BÉT székházában – számolt be a Portfolio.

Milliárdos tőkebevonás

A Civita Group június 23-án zárult nyilvános részvényjegyzésének eredményeként összesen mintegy 453 millió forint értékben bocsátott ki részvényeket az élelmiszergyártó társaság. Az érvényes jegyzés és a sikeres ajánlattétel eredményeképpen a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő által kezelt MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealap („VBTMA”) által leadott részvényigénylésből az MFB VBTMA részére 176 000 darab, míg a kisbefektetők részére 411 500 darab részvény vált allokálhatóvá.

A kibocsátással a társaság 12,029 millió darab, egyenként 100 forint névértékű részvénye jelenik meg a BÉT Standard kategóriájában.

Minden, ami kukorica

A Civita Group, családi vállalkozásként közel 30 éve foglalkozik kukorica feldolgozással. A társaság tulajdonában van Közép-Európa egyik legnagyobb kukoricamalma, amelyben évi mintegy 40 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel, egészség-tudatos és mentes élelmiszereket készítve.

A társaság a tőzsdei felkészülés során, a szisztematikus építkezés jegyében, a Budapesti Értéktőzsde több, a középvállalatok tőzsdei megjelenését elősegítő programjában is részt vett: 2018-ban bemutatkoztak a szélesebb nyilvánosság előtt a BÉT dinamikusan növekedő középvállatokat szemléző BÉT50 kiadványában, majd a tőzsdei jelenléthez szükséges szellemi tőke bevonása érdekében jelentkeztek a nemzetközi hátterű vállalatfejlesztési képzésbe, az ELITE Programba.

Export és termékfejlesztés

A cég a tőzsdére lépéstől elsősorban azt várja, hogy az érdemi tőkebevonás révén jelentősen növelheti exporttevékenységét és felgyorsíthatja termékfejlesztését is. A fejlesztési irányokban és az új, magas hozzáadott értéket képviselő termékek piacra juttatásában olyan növekedési potenciált látnak, amellyel a korábbi organikus növekedésüket fel tudják gyorsítani.

Fotó: Ács András / Portfolio

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?