Komoly lépésre készül Ukrajna: ez egész Európára hatással lehet

Komoly lépésre készül Ukrajna: ez egész Európára hatással lehet

agrarszektor.hu
Több millió tonna gabonát halmozott fel Ukrajna március végéig, a mezőgazdasági miniszter-helyettes, Taarasz Viszockij szerint 13 millió tonna kukorica és 3,8 millió tonna búza áll a silókban. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az oroszok teljesen lezárták a Fekete-tengert, így az ukrán áru nem tud kijutni az országból. Ugyanakkor az ukrán kormány közölte, szeretnék felfüggeszteni a korábbi korlátozásokat, és újra lehetővé tenni a kukorica és a napraforgóolaj szabad exportját Ukrajnából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tarasz Viszockij mezőgazdasági miniszter-helyettes tájékoztatása szerint mintegy 400 hektáron már elvetették a különböző tavaszi növényeket az ukrán gazdák - írja a Reuters. Hozzátette, az üzemanyaghiány nem befolyásolta a vetést. Ahogy azt az Agrárszektor megírta, korábban az ukrán mezőgazdasági tisztviselők azt mondták, hogy a tavaszi növények vetésterülete 2022-ben több mint a felére, körülbelül 7 millió hektárra csökkenhet a tavalyihoz képest, szemben a háború előtt várt 15 millió hektárral. Kiemelték, szerintük a gazdálkodóknak csökkenteniük kellene a napraforgóval és a kukoricával bevetett területet, és növelni a például borsóval, árpával és a zabbal bevetetteket.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az állatállományra vonatkozó exportját, emellett különböző engedélyekhez kötik a búza kivitelét. Ugyanakkor a kormány közölte, szeretnék újra engedélyezni a kukorica és a napraforgóolaj szabad exportját Ukrajnából. Ennek az lehet az oka, hogy Taarasz Viszockij szerint március végéig 13 millió tonna kukorica és 3,8 millió tonna búza halmozódott fel a ukrán silókban. 

Mikola Szolszkij Ukrajna új mezőgazdasági minisztere a múlt héten elmondta, az exportra szánt ukrán gabonakészletek 7,5 milliárd dollárt tesznek ki, azt azonban nem árulta el, hogy mekkora ennek a készletnek a mennyisége. Hangsúlyozta, ha az orosz-ukrán háborús helyzet nem változik, biztosan tovább fognak emelkedni a globális élelmiszerárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?