Döbbenetes hírek érkeztek Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Döbbenetes hírek érkeztek Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el az ukrán gazdák 2022-ben, ami a tervezett terület 20 százalékát jelenti. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint azokon a területeken, amelyek intenzív orosz megszállás alatt vannak, idén akár 70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület, összességében pedig 20 százalékkal kisebb területen vethetnek a gazdák tavasszal Ukrajnában. A napokban érkezett becslések szerint az orosz-ukrán háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége az országban, ami az egész világ élelmezésére hatással lehet, hiszen az ukrán gabona hiánya miatt már most világszerte megemelkedtek az élelmiszerárak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ukrán gazdálkodók 2022-ben eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el, ami a várt terület 20 százalékát jelenti - írja a Reuters az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlésére hivatkozva. A becslések szerint a tavaszi vetésterület idén akár 20 százalékkal is csökkenhet Ukrajnában az orosz megszállás miatt, az északi régióban pedig ez a 30-40 százalékot is elérheti, azok a területek ugyanis aknamentesítésre szorulnak. A legrosszabb a helyzet azonban az aktívan megszállt régiókban - Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon -, ezeken a helyeken 60-70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület idén - tájékoztatott Tarasz Viszockij miniszterhelyettes.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre, az ötödik legnagyobb búzaexportőre, a kukorica és az árpa tekintetében pedig a három legnagyobb export között szerepel. 2021-ben csak a búzatermés körülbelül 32 millió tonna volt Ukrajnában, az ukrán gabona hiánya pedig már most érződik, amit a globális élelmiszerárak is mutatnak, hiszen brutális drágulás ütött be szinte az egész világon. A becslések szerint a háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége Ukrajnában, ez pedig nemcsak Európa, de a globális élelmezésre is komoly hatással lehet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06