Nem alakult jól a szamócaszezon a spanyoloknál: aggódhatnak a termelők

Nem alakult jól a szamócaszezon a spanyoloknál: aggódhatnak a termelők

agrarszektor.hu
10 százalékkal maradt el a tavalyitól a szamócatermés a spanyolországi Huelvában. A termésmennyiség visszaesését az export drágulása ellensúlyozta ugyan, de a belföldi értékesítés jövedelmezősége erősen romlott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Freshuelva közlése szerint a 2022/23-as szezonban 243,3 ezer tonna szamócát takarítottak be, ami 10%-os csökkenést jelent az előző évi volumenhez képest. A termőévet jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal: a kiültetés időszakában uralkodó rekkenő hőség miatt a növények közel 30%-át újra kellett ültetni. Emellett az év eleji extrém hideg is súlyosan befolyásolta a termést, és az áprilisi szokatlanul magas hőmérséklet is negatívan hatott a szamóca minőségére. Mindez a termelés 10%-os visszaesését és az előző kampányhoz képest csak kismértékű áremelkedést eredményezett, ami a termelők által viselt költségek növekedésével együtt a termés jövedelmezőségének jelentős csökkenését eredményezte. A gond elsősorban a belföldi piacon jelentkezett, mivel a betakarított mennyiség visszaesése ellenére az exporttételek áremelkedése miatt a kivitelből származó árbevétel a tavalyihoz képest 0,22%-kal emelkedett (571 millió euróra) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Freshuelva szerint a málnaszezon 47,8 ezer tonna terméssel zárult, ami 4,5%-kal kevesebb, mint az előző szezonban. Az idény első részét az alacsony piaci árak és a harmadik országokból, például Marokkóból érkező erős verseny jellemezte. A Freshuelva évről évre panaszkodik emiatt az EU-nak, és a szövetség úgy véli, hogy ilyen esetekben Európának importvámot kellene bevezetnie a harmadik országokkal szemben az uniós termelők védelme érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?