Újabb áremelés jöhet itthon: így drágulhatnak meg a tejtermékek a boltokban

Újabb áremelés jöhet itthon: így drágulhatnak meg a tejtermékek a boltokban

agrarszektor.hu
Erősen megérzi a magyarországi tejipar a fogyasztáscsökkenést, illetve az Európában felhalmozódott jelentős tejfelesleget, ugyanakkor ez utóbbi az európai és hazai tej- és tejtermékárak csökkenését okozza - mondta Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója az Index-nek. Hozzátette, fel kell azonban arra készülni, hogy az EPR-díjak nagy valószínűséggel megjelennek majd a termékek árában is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi rekordmagas európai uniós tejáraknak köszönhetően Észak- és Nyugat-Európa tejtermelése tavaly ősztől erősödésnek indult, jelentős feleslegek kezdtek kialakulni, továbbá az első félévben Európában is csökkent a fogyasztás volumenben, azonban a magyarhoz képest kevésbé. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a hazai vásárlóerő az elmúlt évek nagymértékű bérinflációja ellenére még mindig jelentősen elmarad az EU-s átlag vásárlóerőszintjétől, így a tejágazat folyamatos nyomás alatt van. Amennyiben az egyes, normalizálódásra utaló jelek ellenére is magas marad az inflációs nyomás, az tovább gyengítheti a fogyasztói vásárlóerőt

- tudatta az ügyvezető. Kiemelte, a hazai tejpiac rendkívül kitett a nemzetközi piacoknak is. Rámutatott arra is, hogy az európai tejpiaci helyzet (a korábbi magas árak okozta tejtöbblet, a magas infláció okozta fogyasztás visszaesése) az európai és hazai tej- és tejtermékárak csökkenését okozza.

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként 161,96 forint volt 2023 júniusában. A fehérjetartalom 0,1 százalékpontos, a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 júniusában a 2023. májusihoz képest, és 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A jelentés szerint a tej és tejtermékek közül mérséklődött 4 százalékkal a trappista sajt, 5-5 százalékkal a gyümölcsös joghurt és a tejföl,6 százalékkal az adagolt vaj, 7 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, 9 százalékkal az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, 11 százalékkal pedig a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej értékesítési ára. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyümölcsös joghurt fogyasztói ára nem változott, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej 1 százalékkal, a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, valamint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej egyaránt 3 százalékkal, a trappista tömbsajt 5 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói árai pedig 6 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Harcz Zoltán beszélt arról is, hogy a hatósági áras tej piaci részaránya - a friss és az ESL-tejek kárára - jelentősen emelkedett. A hatósági áras tej kategóriának az összes megtermelt (vagy felvásárolt) tejhez viszonyított arányára, úgy vélik, hogy semmiképpen sem lehet meghatározó hatása a kormány döntésének.

Ha el tud mozdulni a mostani hatósági áras tejek fogyasztói ára a másfél évvel ezelőtti szinten rögzített árszintekről, akkor az egyéb tejek visszaszerezhetnek némi piacrészt a hatósági áras kategóriától, így elképzelhető, hogy a korábbi kedvenc 1,5%-os UHT-tej lesz az új olcsó tej.

Az EPR-díjak jelentősen megnövelik a tejfeldolgozás szereplőinek termelési költségeit, ennek fogyasztók felé történő áthárítása nélkül összességében az eredményesség jelentős romlása vetíthető előre a szereplőknél, ami így kevéssé tűnik elkerülhetőnek - hangsúlyozta a szakember. Kiemelte, a kihirdetett EPR-díjak megjelenése lassíthatja az élelmiszer-infláció visszaszorítására irányuló törekvéseket.

A tejfeldolgozók pontos önköltségi adatait nem ismerhetjük, azonban a megjelent hírek és jogszabályok alapján egy doboz tejnél a tejesdoboz és a papírkarton együttes többletköltsége - a szabályozás bevezetése előtti időszakhoz képest - akár 6-10 forint is lehet literenként (dobozonként)

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?