Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az európai uniós tejtermelő gazdaságok becslések szerint 160 millió tonna nyerstejet állítottak elő 2022-ben, ami azonban 0,3 millió tonnás csökkenést jelent az előző évhez képest. Ez a viszonylagos stabilitás ellentétben áll a termelés 2010 óta tartó folyamatos növekedésével - derült az Eurostat friss elemzéséből. A nyerstej túlnyomó többségét (149,9 millió tonna) a tejüzemekbe szállították, a maradékot közvetlenül a gazdaságokban használták fel. A tejből számos friss és feldolgozott tejterméket állítottak elő.
A tejüzemek 2022-ben többek között 22,5 millió tonna fogyasztói tejet, 6 millió tonna teljes tejből és 1,7 millió tonna sovány tejből 7,7 millió tonna savanyított tejterméket, 46,4 millió tonna teljes tejből 2,3 millió tonna vajat, valamint 59,2 millió tonna teljes tejből és 16,9 millió tonna sovány tejből pedig 10,4 millió tonna sajtot állítottak elő. A sajt- és vajgyártás során az EU tejüzemei a rendelkezésére álló teljes tej 70%-át használták fel.
Kié a tejhatalom az EU-ban?
Az uniós tagállamok közül 2022-ben Németország volt a fogyasztói tej legnagyobb előállítója: az ország az EU teljes tejtermelésének 19%-át adta, míg a vaj esetében ez a részesedés 20% volt, a savanyított tejtermékeknél, például a joghurtoknál 29%, a sajtoknál pedig 22%. Az EU-n belül Franciaország volt a második legnagyobb vaj- és sajttermelő, az összes termék 18%-át ők álították elő. Németország egyébként Spanyolországgal (az EU teljes tejtermelésének 15%-a), Franciaországgal (13%), Olaszországgal (11%) és Lengyelországgal (9%) együttesen 2022-ben az unió területén előállított fogyasztói tej kétharmadát adta.
Az egyéb friss és feldolgozott tejtermékek tekintetében más uniós országok voltak a legfontosabb termelők: Hollandia az EU második legnagyobb savanyított tejtermék-előállítója az összes tejtermék 15%-ával, emellett a negyedik legnagyobb sajt-előállító 9%-kal és az unió ötödik legnagyobb vajtermelője 10%-kal. Ezzel szemben Írország a harmadik legnagyobb vajtermelő, az összes uniós tejtermék 13%-ával és az ötödik legnagyobb savanyított tejtermék-előállító 7%-kal.
Hol tartanak most a termelői árak?
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 szeptemberében az USA-ban 13%-kal, az Európai Unióban 20%-kal, Új-Zélandon pedig 22%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 45. hetében 4%-kal nőtt, míg a sovány és a teljes tejporé egyaránt 8%-kal, a cheddar sajté 18%-kal csökkent 2022 azonos hetéhez mérten - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb elemzéséből. Mint írták, a nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban 2023-ban a 34-46. hét között 6 euróval 57 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 18-46. hét között 23 euróval 49 euró/100 kilogrammra nőtt. Olaszországban, Verona városában a nyerstej spot piaci ára 2023. november 13-án áfa nélkül, szállítási költséggel 57 euró/100 kilogramm, a biotejé 64,5 euró/100 kg, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 54 euró/100 kilogramm, a fölözötté 30 euró/100 kilogramm, a tejszíné 288 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 283 euró/100 kilogramm volt.
A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 33%-kal, a fehérjeérték 30%-kal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 32%-kal volt alacsonyabb 2023 októberében az előző év azonos hónapjához képest.
Franciaországban a 2023-as év 44. hetében a tejfelvásárlás az előző hetitől 0,6%-kal, az előző év azonos heti értékétől 6%-kal maradt el. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 0,3%-kal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1,3%-kal mérséklődött ugyanekkor. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára az idei év 46. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 14%-kal, a sovány tejporé 9%-kal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 534 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 272,5 euró/100 kilogramm volt 2023 46. hetében. Az ömlesztett vaj ára 141%-kal, a sovány tejporé 56%-kal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.
Itthon nőttek a termelői árak októberben, de messze elmaradnak az egy évvel ezelőtti szinttől
Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 156,73 forint/kilogramm volt 2023 októberében. A fehérjetartalom és a zsírtartalom egyaránt 0,01 százalékpontos javulása és az alapár 1%-os növekedése mellett a nyerstej átlagára 2%-kal emelkedett 2023 októberében a 2023. szeptemberéhez képest, és 23%-kal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A nyerstej felvásárlása 2023 októberében az előző havi mennyiséghez képest 4%-kal bővült, míg a 2022. októberinél 1%-kal volt kevesebb.
A nyerstej kiviteli ára 173,78 forint/kilogramm volt 2023 októberében az előző havihoz képest 6%-kal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26%-kal csökkent. A kiviteli ár 11%-kal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 19%-kal nőtt 2023 októberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2023 októberében az előző hónaphoz képest az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej és a tejföl feldolgozói értékesítési ára egyaránt stagnált, az adagolt vajnál és a gyümölcsös joghurtnál egyaránt 1%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejnél és a trappista sajtnál egyaránt 2%-kal csökkent a feldolgozói értékesítési ár. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban az adagolt vaj fogyasztói ára 5%-kal nőtt, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, a gyümölcsös joghurt, valamint a 2,8% százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tejé egyaránt 1%-kal emelkedett, ezzel szemben a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tejé nem változott. Ugyanakkor az az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tej fogyasztói ára 1%-kal, a trappista sajté 2%-kal, a 12 százalék zsírtartalmú tejfölé pedig 3%-kal mérséklődött a vizsgált időszakban.