Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Jelentős nyomás nehezedik a lakosság részéről a sütőiparra, hogy csökkenjenek a pékipari termékek árai, az általános költségemelkedés mellett azonban az ágazat régóta komoly strukturális problémákkal kénytelen szembenézni, amelyek hatását a válság csak felerősítette.
Évek óta érezhető az ágazatban a munkaerőhiány, a szektorban összességében mintegy 6 ezer munkavállaló hiányzik tartósan, ezen belül az ágazat megnyugtató működéséhez a jelenleginél legalább 2-3 ezer szakdolgozóra, vagyis képzett pékre lenne szükség.
Nincs fedezet fejlesztésre és béremelésre
Bár a vásárlók az utóbbi időszakban magasabb kenyér- és péksütemény-árakkal találkozhattak a boltokban, az iparág jövedelmezősége régóta alacsony. Ennek oka elsősorban a nagy energia- és élőmunka-igény, valamint a számos szereplő által generált erőteljes versenyben keresendő. A jövedelmezőség alacsony szintje miatt a sütőipari szereplőknél nem maradt elegendő tartalék az elmúlt években arra sem, hogy fejlesszenek, és energiahatékonyságban, valamint automatizálásban előre tudjanak lépni – ezzel is enyhítve az ágazatra nehezedő nyomást.
Mindez nem teszi lehetővé a szükséges béremelések megvalósítását sem. Béremelés természetesen mindenhol történt, ám annak mértéke elmaradt az ágazat dolgozóinak várakozásaitól és az infláció mértékétől is, mivel a fedezet erre nem áll rendelkezésre.
A helyzet összgazdasági szinten is aggasztó, mivel a rossz helyzetben lévő sütőipar az élelmiszeripar dolgozóinak csaknem ötödét, mintegy 23 ezer embert foglalkoztat. Az ágazatban végzett munka rendkívül kézimunka-igényes, de a régóta jellemző alacsony bérezés miatt az iparágban súlyosan érzékelhető a munkaerőhiány.
Hiába várnak áfacsökkentésre
Az ágazati szereplők régóta hangoztatják, hogy sokat segíthetne a szektoron egy nagyarányú áfacsökkentés, amely legalább részben megoldást nyújthatna a problémákra, és az így megtakarított összeget az iparág megtarthatná.
A Pékszövetség korábbi számításai szerint az alapvető élelmiszerek, mint a kenyér, zsemle és kifli, által fizetendő forgalmi adó 5 százalékra csökkentése körülbelül 12-13 milliárd forintos kiesést jelentene a költségvetésnek, igaz, az inflációs környezetben ez az összeg ma már vélhetően 20 milliárd felett lenne. Ez sem olyan mérték az ágazati szereplők szerint, ami veszélyeztetné a költségvetést, miközben a sütőiparon segítene. A szakmai szereplők szerint ráadásul az áfacsökkentés a feketeforgalom visszaszorítása révén növelhetné az állami adóbevételeket is, és a lépés hozzájárulna a sütőipar stabilizálódásához.
Az ágazat által régóta remélt áfacsökkentés azonban a költségvetés jelenlegi állapota miatt biztosan nem várható a belátható jövőben.
Jelentős a fogyasztás csökkenése
A sütőipar problémáit jelenleg tovább növeli a fogyasztás csökkenése is, amely számos más élelmiszer-kategóriában is megfigyelhető. A növekvő árak és a fogyasztók csökkenő vásárlóereje miatt több élelmiszertípusnál is jelentősen visszaesett a kereslet.
A kenyér esetében ez már trendszerű: míg öt éve még évi 70 kiló körül alakult az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás, ma már csupán 50 kilogramm ez a mérték – a fogyasztás visszaesése az elmúlt egy évben ráadásul gyorsult.
„A tejtermékek és a sütőipari termékek esetében is megfigyelhető, hogy a lakosság büntet, bizonyos árszintek mellett már nem hajlandó annyit vásárolni, mint korábban” – mondta el az Agrárszektornak Raskó György agrárközgazdász.
Nem a liszt a legnagyobb tétel
Hozzátette: jelenleg az is probléma az ágazatban, hogy a liszt, amelyből dolgozik, még a tavalyi áron felvásárolt búzából készült, a jelenlegi készletek várhatóan szeptember végéig tartanak ki. „A jelentős gabonaár-csökkenés legfeljebb ezt követően jelenthetne mozgásteret az árak mérséklésére, ám ez a hatás sem lesz jelentős.
Manapság egy jobb kenyér árában már csak 15-20 százalék körül van a búza költségaránya. A mérséklődő búzaár sem jelenthetne többet a végtermék árában, mint 4-5 százalékot. A sütőipari termékek költségszerkezetében azonban lényegesen nagyobb mértékkel esik latba az energia és a munkaerő ára, ezek azonban emelkedtek az utóbbi egy évben
– hívta fel a figyelmet a szakember.
Ráadásul a nagy munkaigény miatt a kényelmi típusú sütőipari termékek esetében ez a hatás is korlátozott, legfeljebb csak az alapterméknek számító, automatizált soron gyártható készítmények esetében érezhető majd. További kockázat az is, hogy a gabona további árcsökkenése sem vehető biztosra, számos tényező eredményezhet hirtelen drágulást a piacokon – például egyelőre nem világos, hogy milyen hatással lesz a termények árára annak, hogy Oroszország nemrégiben kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből, így az sem egyértelmű, hogyan alakulhat a piaci kínálat az év hátralévő részében.
Két tűz között az ágazat
Raskó György szerint ezzel együtt is erőteljes a nyomás a sütőiparon, hogy mindezek ellenére is mérsékelje az árait – erre azonban csak nagyon kevés esély látszik, a termékkör néhány esetében. Mozgásteret még a kapacitások növelése jelenthet, jelenleg ugyanis a fogyasztáscsökkenés miatt lényegesen kevesebbet gyártanak a szereplők, mint amire képesek lennének – elsősorban az olyan összetettebb termékek esetében, mint például a túrós batyu, a kalács vagy a búrkifli.
Ezeknél a volumen növelése a szeptember után várható lisztár-csökkenéssel párosulva teremthet némi, néhány százalékos mozgásteret az átadási árak mérséklésére.
Kérdéses persze, hogy ha ez meg is valósulna, a kötelező akciókkal és különadóval sújtott kereskedelem mennyit lenne képes ebből átadni. A kenyér áránál azonban ilyen kapacitás-tartalék nincs, ezért nem is várható, hogy érdemben csökkenne az ára. Bonyolítja a helyzetet az is, hogy ma már rendkívül sokféle kenyér kapható, az alapnak tekinhető 500 forintos klasszikus fehértől kezdve a csaknem kétezer forintos kilóáron értékesített minőségi, magvas kenyerekig. Utóbbiak esetében még kevesebb esély van arra, hogy bármilyen árcsökkenés következzen be.
Aktuálisan rontja a helyzetet az is, hogy a gázolaj sokat, literenként mintegy 100 forintot emelkedett rövid idő alatt, amely jelentősen növeli logisztikai költségeket – ez pedig szintén jelentős tételt jelent a pékipari termékek árában.