Kapkodnak ezekért az élelmiszerekért a magyarok: sokan csapnak le rájuk

Kapkodnak ezekért az élelmiszerekért a magyarok: sokan csapnak le rájuk

MTI
Az innováció szerepe az élelmiszeriparban is egyre jelentősebb, ösztönzése a következő időszak fontos feladata lesz, a magyarországi gyártók összesen csaknem 300 milliárd forint fejlesztési támogatásra pályázhatnak - mondta a II. gluténmentes kenyér és péksütemény verseny szerdai eredményhirdetésén Budapesten az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felkai Beáta Olga szerint a gluténmentes termékek gyors fejlődése is bizonyítja a minőségi szempontok jelentőségét. A belföldi gyártók ma már nem csak az egészségi szempontoknak felelnek meg, kínálatuk minden más szempontból is versenyképes. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kenyér az utóbbi években vesztett a megbecsüléséből, ez a második legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszer Magyarországon. A helyettes államtitkár szerint ezért is fontos minden olyan esemény és kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet a kenyér jelentőségére.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára úgy látja, hogy a gyors fejlődésnek köszönhetően a magyar gluténmentes termékek ma már nem csupán fölveszik a versenyt a külföldi termékekkel, de többnyire jobbak is azoknál. Magyarország a minőségi versenyben tehát jól áll, a gluténmentes táplálék fejlődő, piacképes áru lehet a jövőben is - hangsúlyozta Cseh Tibor András.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy Magyarországon csaknem 100 ezren gluténérzékenyek, számukra a kenyérfogyasztás teljesen más étkezési szokásokat jelent, mint a többségnek. A gluténmentes termékek versenye jó lehetőség a gyártóknak a bemutatkozásra, támogatásukat az agrárkamara szintén fontosnak tartja - mondta Győrffy Balázs.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei gluténmentes kenyér és péksütemény verseny friss kenyér kategóriában a Greenpass Kft. - Free Gluténmentes Pékség, töltetlen péksütemény kategóriában a Lavina Kft., töltött péksütemény kategóriában a Becker és M Kft. terméke nyert. A Magosz innovációs különdíját a Grennpass Kft. Free Gluténmentes Pékség kovászos kenyere kapta. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?