Áramlik ki a magyar tej külföldre: ki nem találnád, hova viszik

Áramlik ki a magyar tej külföldre: ki nem találnád, hova viszik

agrarszektor.hu
Romániában már évtizedek óta hanyatlik az állattenyésztés, egyre kevesebb a farm az országban, a tejhozam pedig folyamatosan csökken. Ezzel szemben az 1989-es rendszerváltás óta elképesztő mértékben, mintegy 1846 százalékkal nőtt a tej- és tejtermék-import mértéke a szomszédunkba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár 2023-ban már kevesebb tejet importáltak, Románia továbbra is rendkívüli mennyiségű élelmiszert vásárol külföldről. A legfrissebb adatok alapján az év első felében mintegy 626 088 tonna tehéntejet gyűjtöttek be a feldolgozóüzemek Romániában, 12,1%-kal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában - írta meg a Világgazdaság. A bukaresti statisztikai intézet (INS) által közzétett kimutatás szerint a vizsgált időszakban a legnagyobb termelésnövekedést, 1,3%-ot a fogyasztásra szánt tejfölnél jegyezték, a legnagyobb, 8,7%-os csökkenést pedig a savanyú tejnél (joghurt, ivójoghurt, aludttej és más hasonló tejtermékek).

A nyerstej-import 38,2%-kal esett vissza idén január 1-je és június 30-a között az előző év azonos időszakában jegyzetthez viszonyítva. Idén júniusban az előző hónaphoz mérten a romániai feldolgozóüzemek által átvett tehéntej mennyisége 5,9%-kal csökkent. Az előállított vaj mennyisége csökkent a legnagyobb mértékben, 15%-kal, a nyerstej-import 26,9%-kal esett vissza májushoz viszonyítva. Tavaly júniushoz képest az idei év hatodik havában a tejfeldolgozók 7,3%-kal nagyobb mennyiségű tehéntejet vettek át Romániában. A legnagyobb termelésnövekedést, 9,7%-ot a vajnál jegyezték, a legnagyobb, 5,5%-os csökkenést pedig a savanyú tejnél (joghurt, ivójoghurt, aludttej és más hasonló tejtermékek). A nyerstej importja 36,9%-kal csökkent júniusban 2022 júniusához mérten.

A legtöbb tej Magyarországról érkezik Romániába

Ezzel együtt Románia hatalmas tejimportőrnek számít, évente több mint 220 millió liter tejet vásárol külföldről, Európa számos országából. A legtöbb tej Magyarországról érkezik a romániai boltokba ebből az élelmiszerből: tavaly több mint 65 millió euró értékben importáltak tejet Romániába magyarországi cégek. A Romániába irányuló bevitel tekintetében Lengyelország következik a sorban (évi 11 millió euró), majd Csehország (8 millió euró), Németország (6 millió euró), ugyanakkor Írország és Spanyolország is ellátja tejjel a romániai háztartásokat. Nem véletlen, hogy Románia sereghajtó az Európai Unióban a tejtermelés terén, itt az egy állatra jutó tehéntej mennyisége 3362 kilogramm, szemben például Dániával, ahol ennek a háromszorosát állítják elő. Az országban évtizedek óta hanyatlik az állattenyésztés, egyre kevesebb a farm, zsugorodik a háztáji szarvasmarhatartás, csökken a tejhozam, ennek következtében az 1989-es rendszerváltás óta szédítő mértékben, 1846%-kal nőtt a tej- és tejtermék-import mértéke.

A romániai állattenyésztők a nyomott árakra panaszkodnak, hiszen miközben egy liter tej előállítási költsége két lejbe (154 forintba) kerül, a felvásárlók jelenleg egy lej körüli összeget kínálnak a gazdáknak. Összehasonlításképpen tavaly ősszel a nyerstej felvásárlási ára még 2,80 lej körül mozgott. Emiatt idén tavasszal egy tartálykocsi tejet öntöttek el tüntető gazdák az erdélyi Szilágy megyében, tiltakozva az alacsony tejfelvásárlási árak ellen. 

A romániai termelők, feldolgozók, nagykereskedők és áruházláncok - a bukaresti kormány közvetítésével - áprilisban abban állapodtak meg, hogy májustól hat hónapos időtartamra önkéntes árengedményeket vezetnek be a literenként 7 lejnél (539 forint) drágábban eladásra kínált tej fogyasztói árának legalább 20%-os csökkentés érdekében. 

A megállapodás a romániai eredetű tejre vonatkozik, a legalább 20%-os árkedvezményt pedig a feldolgozók és a kiskereskedők egyenlő arányban (legalább 10-10%-os árcsökkentést vállalva) osztották el egymás között. Ennek köszönhetően a Romániában előállított tej polc-ára átlagosan több mint 20%-kal csökkent, majd a tendencia a kereskedelmi árrést korlátozó kormányrendelet hatására folytatódott. A bukaresti Versenytanács elemzése szerint a telemea (román sajtféleség) közel 13%-kal, a joghurt 9%-kal, a tej 7,8%-kal volt olcsóbb augusztus első hetében, mint júniusban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02