Döbbenetes, ami a lengyel piacokon zajlik: már ennyibe kerül a karfiol

Döbbenetes, ami a lengyel piacokon zajlik: már ennyibe kerül a karfiol

agrarszektor.hu
Rekordokat dönt a karfiol nagybani piaci ára októberben Lengyelországban. A termesztés volumenének folyamatos visszaesése fűti a karfiol nagybani árát, és nem látszik trendforduló a láthatáron. Folyamatosan zsugorodik a lengyel karfioltermesztés, amelyre az idei évben még a kedvezőtlen időjárás is rápakolt egy lapáttal, ami világosan meg is jelenik az árak alakulásában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Október elején továbbra is kifejezetten magas a karfiol ára a lengyel nagybani piacokon, ám ennek oka nem csak az, hogy a termelés számára az idei szezonban kifejezetten kedvezőtlenül alakultak az időjárási körülmények - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Itt egy sokkal hosszabb távú trendről van szó, ami a lengyel karfioltermesztés folyamatos, tartós zsugorodását mutatja: a 2017-es évhez képest például csaknem a felére esett vissza a termés volumene.

Érdekesség, hogy ennek oka nem a frisspiaci áruban, hanem a feldolgozóiparba szánt tételeknél érhető tetten, és főleg a feldolgozóüzemek által felajánlott átvételi árak alakulása vágta rá az ajtót a termesztőkre. A karfiol termesztése egyáltalán nem könnyű, nem is olcsó, de az utóbbi években még tovább emelkedtek a termelési költségek - mint ahogy a feldolgozóüzemek gyártási és tárolási költségei is. A feldolgozók pedig ahelyett, hogy bevállalták volna ezeket a megugró költségeket, rájöttek, hogy sokkal kifizetődőbb a téli időszakban Dél-Európából karfiolt importálni. Következésképp a lengyel termelők egy idő után a késő őszi hónapokban ott álltak egy olyan árukészlettel, amelyet nem tudtak értékesíteni. Az idei évben ugyanez a jelenség játszódik le, olyannyira, hogy a karfiol- és brokkolitermesztő gazdák a hatóságokhoz fordultak.

A karfiol a teljes szezon során kifejezetten drága volt még az előző év szintjéhez képest is. Jelentősebb árcsökkenés augusztus közepén, majd a gyönyörű őszi idő miatt szeptember végén következett csak be, de az árak szinte azonnal, legfeljebb egy héten belül ismét soha nem látott magasságokba szöktek. Jelenleg az általános ársáv 3,5-4,5 PLN/db (300-385 Ft/db) között mozog, ami az előző évinél 15%-kal, a két évvel ezelőttinél viszont 60%-kal magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?