Megváltozhat a sörök íze a jövőben: erre jobb, ha mindenki felkészül

Megváltozhat a sörök íze a jövőben: erre jobb, ha mindenki felkészül

Szászi Zoltán
Kutatók egy csoportja megvizsgálta német, cseh és szlovén komlótermesztő vidékek adatait az elmúlt évtizekedből, és összevetette őket a változó klíma meteorológiai adataival. Az eredmények alapján mind mennyiségben, mind minőségben komoly csapást jelent a globális felmelegedés az európai komlótermesztés mennyiségi és minőségi mutatóira.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európában a komlóval való sörfőzés évezredes múltra tekint vissza, azonban a klímaváltozás az utóbbi években alapvetően elkezdte befolyásolni a komlót, és így a következő évtizedekben az európai sörök íze és minősége is változhat. Ezt német és cseh kutatók egy csoportja mutatta ki nemrég, akik kutatásuk eredményeit a Nature tudományos lapban publikálták.

EZ IS ÉRDEKELHET

A komló egy speciális növény, ami különleges szerepet játszik a sörgyártásban. A sör maga többezer éves múltra tekint vissza. A világ első nagyszabású sörgyára például ötezer éve, a kora-bronzkori Egyiptomi Birodalomban működött. Azonban a középkori Európában egy bencés nővér felfedezte, hogy az akkoriban gyorsan megromló sört komlóval tovább lehet tartósítani. Ez a felfedezés vezetett ahhoz, hogy a ma ismert, kesernyés komlóíz a modern sör szerves része lett. Ugyanakkor a komló kényes növény, és a termesztése speciális körülményeket igényel. A növény március és június közötti növekedési szakaszában több métert nő. Ekkor nagyon sok napfényt igényel, azonban nagyon sok vizet is, ezért is telepítették a komlóültetvényeket hagyományosan vízforrásokhoz közel. A komló termesztése Európában Németország északi részétől Spanyolországig terjed, ám a legtöbb komlóültetvény Németországban és Csehországban található. Amik nem meglepő módon Európa sörkultúrájának nagyhatalmai is.

A sört is elrontja a globális felmelegedés

A kutatók által írt tanulmány alátámasztja, hogy mára a klímaváltozás számszerűsítve is elkezdte kifejteni hatását az európai komlótermesztésre. A tanulmány szerzői Csehországban, Németországban és Szlovéniában összesen öt hagyományos komlótermesztő régiót vizsgáltak. Először is felmérték a régiók komlótermesztésének idősoros adatait 1970 és 2020 között. A kutatók a termelési adatokat aztán összevetették a régiók meteorológiai adataival, beleértve az eső és a napfény mennyiségét az egyes területeken, és az átlagos hőmérsékleteket. Ezen kívül pedig megvizsgálták a komló virágában található lupulin mennyiségét. A lupulin a komló murva leveleinek és gyümölcseinek mirigyében termelődő sárgászöld por, ez az az anyag, ami a sörfőzéshez fontos alfasavakat tartalmazza.

A kutatás azt mutatta ki, hogy globális felmelegedés megváltoztatta az európai ültetvényekben a komló életciklusát. A felmelegedés egyik hatása, hogy a virágzás akár húsz nappal gyorsult a felmelegedés miatt, egy másik negatív hatás pedig az, hogy a túl magas hőmérséklet képes roncsolni a virágokat. Azonban a minőséggel is vannak bajok. A tanulmány vezető szerzője, Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia kutatója, azt nyilatkozta a spanyol El País lapnak, hogy a változó klíma miatt a növény életciklusában korábban indul be a virágzás, és emiatt a komlóban található alfasavak minősége és az aromája is gyengébb lett, mint korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindezt alátámasztja, hogy a komlótermesztés mennyiségben és minőségben is kimutathatóan csökkent a változó klíma miatt. A vizsgált régiókban legalábbis 0,13-0,27 tonnával csökkent a hektáronkénti termés. Ez például a németországi Tettnang környékén 9,5 százalékos csökkenés, a szlovéniai Celje környékén viszont 19,4 százalékkal lett kevesebb a termés. A minőségi romlást is lehet számokban mérni. Az alfasavak koncentrációja a komlóban ugyanis szintén csökkent, a szlovéniai termésben például 2020-ra 34,8 százalékkal lett kevesebb. A tanulmányból az is kiderült, hogy a nyári forróság, az egész éves magasabb átlaghőmérséklet, illetve az aszályok különösen károsak a komlótermesztésre.

Európa-szerte alkalmazkodnia kell a termesztőknek

A kutatók az eredmények alapján megpróbálták megbecsülni, a változások milyen hatással lesznek a jövőben a komlótermesztésre. Az elmúlt ötven év adatai alapján végzett projekciók a klímaváltozásnak a legvalószínűbb átlagkibocsátás alapján számított ütemét vették alapul, és arra jutottak, hogy a következő évtizedek meg fogják nehezíteni a komlótermesztést a kontinensen. A kutatás által vizsgált területeken a három országban további 18,4 százalékkal várható a termés csökkenése és a komló alfasav-koncentrációja további 20 és 30,8 százalék közötti értékkel eshet vissza. Egész Európára számítva pedig leginkább a déli komlótermesztő országokban, mint például Spanyolországban és Portugáliában fognak a legjobban szenvedni a termesztők a globális felmelegedéstől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Persze az eredmények nem feltétlen száz százalékban pontosak. A spanyolországi komlótermesztés kapcsán például az El Paísnak egy agrármérnök úgy nyilatkozott, hogy lehetnek egyes más faktorok is a változások mögött, mint például az egyes termesztett fajták eltérő adottságai, vagy a komló húsz éves életciklusa alatt változó termelési adatok. Ilyen változók alapján korrigálva lehet, hogy jobbak az értékek. Azonban a klímaváltozás hatásai szerteágazóak és más körülmények pedig rontanak az eredményeken. Spanyolországban például a nyolcvanas években augusztusban jelent meg a lisztharmat az ültetvényekben, ám ma már több hónappal korábban jelenik meg. Az egyik német gazda, aki a komlótermesztés viszontagságai kapcsán a Guardiannak nyilatkozott, arra panaszkodott, hogy bár a csapadék éves mennyisége nagyjából ugyanannyi maradt, a felmelegedéssel a csapadék eloszlása viszont nagyban megváltozott, és egyre inkább öntözésre kell támaszkodjanak, hogy életben tartsák a komlóültetvényt. A New York Times pedig arról ír, hogy olyan fajták, mint a német Spalt környékéről származó Spalter komló, ami amúgy egyedi helyet foglal el a piacon, a jövőben akár teljesen el is tűnhetnek.

Idehaza pont újra megjelent

Magyarországon már a középkorban termesztettek komlót, azonban a XX. század végére úgy tűnt, a magyar komló sorsa megpecsételődött. Bár a hatvanas, hetvenes években a magyarországi komlótermesztés a hazai sörgyárakat szinte teljesen el tudta látni, ez később hanyatlani kezdett. A nyolcvanas években még megtalálható volt 500-550 hektár komlóültetvény az országban, de a kilencvenes évekre ezek szinte teljesen eltűntek. 2004-ben például összesen 7 hektár komló volt az országban, 2011-re pedig egyetlen hektár sem maradt. A Heineken 2018-ban jelentette be, hogy komlótermesztésbe vág Kastélyosdombón, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködésben, egy akkor 30 millió forintos projekt keretein belül.

Az agrártárca 2020-ban jelentősen, 150 millió forinttal megemelte a komlóültetvények létesítéséhez igényelhető támogatási keretet. A Heineken pedig célnak tűzte ki, hogy a Soproni sörhöz magyarországi komlót használjon fel. Kastélyosdombón jelenleg 14 hektáron termesztenek komlót. Bár egy hektár ültetvény itt 0,8 tonna komlót terem, ez több százezer üvegnyi sörre elég.

Címlapkép forrása: Szászi Zoltán

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?