Akkora a hőség, hogy rengeteg terület hamarosan teljesen lakhatatlan lesz

Akkora a hőség, hogy rengeteg terület hamarosan teljesen lakhatatlan lesz

agrarszektor.hu
Az ENSZ főtitkára úgy fogalmazott: a rendkívüli hőség abnormális. Ha minden így megy tovább, akkor hamarosan egyes térségek élhetetlenné válhatnak a hőség és a pára miatt - adta hírül a NASA. A Földön jelenleg 2,4 milliárd ember olyan régióban él, ahol nagyon magas a hőség kockázat - állapította meg az ILO. Az ENSZ munkaügyi szervezete szerint ez az Afrikai munkaerő 93 százalékra vonatkozik, az arab államokban pedig az arány 84 százalékot tesz ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tartós meleg miatt 19 ezer ember hal meg évente, és globálisan mintegy 23 millió baleset történik.

Tegyük hőségállóvá minden ország gazdaságát!

- mondja António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Tavaly június óta minden egyes hónap újabb hőségrekordot hozott az Európai Unió Kopernikusz klímaváltozási központjának számításai alapján. A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak és hosszabbak a hőhullámok szinte mindenütt a világon - fogalmaz cikkében a HVG.

EZ IS ÉRDEKELHET

Végzetes párabuborékok

A NASa friss tanulmánya szerint 2050-re a hőség és a pára miatt a Föld egy része lakhatatlanná válik. Eszerint a magas hőmérséklet a jövőben olyan párabuborékokat hozhat létre, amelyek élhetetlenné tehetnek egyes régiókat - hívják fel a figyelmet az amerikai űrhajózási intézet kutatói. Amennyiben ugyanis hat óránál tovább 35 Celsius-fokos hőmérséklet idején párabuborék (wet bulb) alakul ki, akkor az emberi szervezet felmondhatja a szolgálatot. A párabuborékok akkor alakulnak ki, amikor a hőmérséklet és a relatív páratartalom kombinációja elér egy bizonyos szintet, hogy a test az izzadás révén már nem képes megfelelően lehűlni. Ez a folyamat különösen akkor megy végbe, amikor a test fizikailag aktív, mert ebben az esetben a felesleges hőt izzadás révén nem tudja leadni a szervezet, így gyorsan - akár végzetes - hőgutát lehet kapni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudományosan 35 Celsius-fokban adják meg az emberi tűrőképesség végső határát, de ez „nedves hőmérsékletben” értendő. A magyarra nem túl szerencsésen fordított wet-bulb temperature az az érték, amelyet nedves ruhába burkolt hőmérő mér. A magyarázat pedig az, hogy száraz időben sokkal jobban párolog az izzadság, ellenben a nedves idővel, mely esetben kevésbé, vagy egyáltalán nem.  A 35 fokos nedves hőmérséklet az az állapot, amikor a szervezet izzadás útján már nem tudja hűteni magát. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Némely szubtrópusi területen ez az állapot már előfordult az elmált másfél évtizedben. A NASA adatai szerint a jelenség kialakulásának legnagyobb esélye Ázsiában, ezen belül Pakisztánban, illetve a Perzsa-öböl térségében van. Úgy gondolják, ha így folytatódnak a folyamatok, akkor 2070 körül már élhetetlenné válhatnak Brazília egyes régiói, de Kína fejlett, keleti tartományai is veszélybe kerülhetnek. Az USA egyes régióiban a forróság alacsony páratartalommal társul, mely komoly aszályhelyzetet okozhat, ezzel megnövelve a tűzveszély kockázatát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 9. 05:59