Egyre rosszabb a helyzet a Földön: mi lesz így az emberiséggel a jövőben?

Egyre rosszabb a helyzet a Földön: mi lesz így az emberiséggel a jövőben?

MTI
Az országok világszerte továbbra is messze elmaradnak attól, hogy eleget tegyenek a klímaváltozás megfékezéséért, és ez az ENSZ számára is megnehezíti, hogy elérje fejlesztési céljait - hívta fel a figyelmet legújabb jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A United in Science című jelentésben a világszervezet több szakosított szervezete is közreműködött. A szakértők ebben megerősítették, hogy a kormányzatok nem vállalták az üvegházhatású gázok olyan mértékű csökkentését, amely lehetővé tenné a párizsi klímaegyezményben kijelölt célok elérését. Mindebből az is következik, hogy nehéz lesz 2030-ra teljesíteni az ENSZ által kitűzött 17 fenntartható fejlődési célt. A 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményben az országok azt határozták el, hogy 2 vagy lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a globális felmelegedés mértékét. Ehhez 30, illetve 45 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2010-es szinthez képest.

A jelentésben rámutattak: 2022-ben az előző évhez képest 1 százalékkal emelkedett a szén-dioxid-kibocsátás, és idén januártól júniusig ez az emelkedés valószínűleg már elérte a 0,3 százalékot. Jelenleg az országok olyan mértékben vállalták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, amelynek következtében a globális átlaghőmérséklet valószínűleg 2,6 Celsius-fokkal fog emelkedni az iparosítás előtti (1850-1900) időszakhoz képest.

A WMO jelentésében kiemelte, hogy "nagyszabású és rendszerszintű átalakulásra lenne szükség rövid időn belül annak érdekében, hogy gyorsabb előrelépést lehessen elérni". A szervezet figyelmeztetett egyúttal arra is, hogy a Föld éghajlatában bekövetkezett bizonyos változásokat jó eséllyel már nem lehet visszafordítani. Pillanatnyilag a 17 fenntartható fejlődési célnak mindössze 15 százalékáról lehet elmondani, hogy megvalósítása jó úton halad - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?