Tényleg a vesztébe rohan a világ? Kiderült, mi várhat ránk a jövőben

Tényleg a vesztébe rohan a világ? Kiderült, mi várhat ránk a jövőben

agrarszektor.hu
A 252 évvel ezelőtti Perm végi kihalás következményeit vizsgálta egy kutatócsoport és megdöbbentő eredményekre jöttek rá. Az üvegházhatású gázok kibocsátása napjainkban sokkal nagyobb mértékben történik, mint a múltban történt óriási vulkánkitörések során.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatói egy nagy, nemzetközi összetételű csapatban azt mérték fel, miként reagált bolygónk jelentős hőmérsékleti változására a növényzet, és miféle evolúciós következményekkel járt ez. Ehhez a bolygónk legnagyobb tömeges kihalási hullámainak az idejére pillantottak vissza - olvasható a National Geographic oldalán.

Szibéria területén nagy, bazaltáras vulkánkitörés zajlott a 252 évvel ezelőtt bekövetkezett perm végi kihalás következtében melynek eredménye a szibériai trap, amely ma lépcsőzetes sziklák sokaságából áll. A kitörés során nagyságrendileg 200 ezer év alatt, 40 ezer millió szén jutott a légkörbe, 5-10 Celsius-fokkal felmelegítve a bolygót. A változások következtében felborult földünk hőszabályozása. A kihalási hullám következtében évmilliókig tartó átmeneti időszak köszöntött be, amelynek során azután a növényvilág apránként visszanyerte erejét.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bolygó lehűlésének érdekében a légköri szén-dioxid mennyiséget csökkenteni kell, ehhez pedig a szilikátos kőzetek málása és a növények által közvetlenül megkötött szén járult hozzá. Az élővilágunk jelentős részt vállal abból a folyamatból, amelyet a Föld termosztátjaként ismerhetünk, stabilizálja a klímát az a kényes egyensúlyi állapot, amelyet a pusztán geológiai és légköri hatások képesek volnának nagyon eltolni.

Alkalmazkodás

Az élővilág képviselőinek alkalmazkodását és elvándorlási képességét vizsgálták a kutatók egy-egy a klímát is érintő bazaltáras vulkánkitörés után, három nagy kihalási hullámban. Minden alkalommal jelentős melegedés zajlott, de eltérések voltak az a melegedés mértékében és az idő elteltében. Kiderült, hogy a hosszabban tartó és jelentősebb mértékű kitörések, és az utánuk következő felmelegedések következményeit sokkal nehezebben viselte az élővilág.

EZ IS ÉRDEKELHET

A perm végi vulkánkitöréshez hasonló események attól függő hatást fejtenek ki, hogy bolygónk milyen rövid vagy hosszú idő alatt képes visszadolgozni a kibocsátott szenet. A kisebb katasztrófákból az élővilág könnyebben kilábal, a nagy, gyorsan végbemenő katasztrófák viszont súlyos gondokat jelenthetnek. Ezek nyomai akár évmilliókon át kimutathatóak a kőzetekben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32