Kiderült a csúf igazság: ezért voltak brutális hőhullámok júliusban

Kiderült a csúf igazság: ezért voltak brutális hőhullámok júliusban

MTI
Az emberiség által előidézett éghajlatváltozásnak "elsöprő" szerepe volt az Észak-Amerikában, Európában és Kínában tapasztalt hőhullámokban - derült ki a World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos kezdeményezés klímaszakértőinek kedden Szingapúrban közzétett tanulmányából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hónapban több kontinens is hőhullámoktól szenvedett, sok helyütt erdőtüzek és vízhiány is súlyosbította a helyzetet. A tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás és globális felmelegedés nélkül a fentebb is említett események "rendkívül ritkák" lennének.

Az Európában és Észak-Amerikában mért hőmérsékletek gyakorlatilag lehetetlenek lennének az éghajlatváltozás hatásai nélkül. Kínában ötvenszer akkora volt az esélye a júliusi hőhullámoknak, mint korábban

- magyarázta a tanulmány eredményeit Izzidine Pinto, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója a WWA sajtótájékoztatóján.

A WWA kutatásában rámutattak, hogy az egyre növekvő üvegházhatás miatt az európai hőhullámok 2,5 Celsius-fokkal melegebbek voltak, mint lettek volna a klímaváltozás nélkül. Észak-Amerikában kettő, Kínában egy fokkal volt így magasabb a hőhullámok okozta hőmérséklet. Mint írják, a szélsőséges intenzitású hőhullámok öt-, de akár kétévente is visszatérhetnek, amennyiben nem csökken a károsanyag-kibocsátás a bolygón, és a globális átlaghőmérséklet két fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. A jelenlegi állás szerint több mint 1,1 fokkal nőtt a hőmérséklet.

Friederike Otto, a londoni Grantham Institute for Climate Change kutatója kijelentette:

Ameddig nem fogjuk vissza a károsanyag-kibocsátást, egyre több és több ilyen szélsőséges időjárási jelenséget láthatunk majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?