Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben jelentős esés volt megfigyelhető a hazai sertésfelvásárlási árakat is nagyban meghatározó német jegyzésben. Ez a húsfeldolgozóknak jó hír, ezek ugyanis most úgy számolnak, hogy az alapanyagár csökkenése miatt nem lesznek alacsonyabbak az átadási árak, ugyanakkor a cégek az eddigi veszteségeiket próbálják meg inkább csökketeni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi 2,5 eurós csúcsról 2,1 euróra csökkent az elmúlt hetekben az egy kilogramm hasított súlyra vetített sertésjegyzés Németországban, ami azért is fontos, mert ez befolyással van magyar élősertás-árakra is. Vagyis a legdrágábban adott élősertések néhány héttel ezelőtti, akár 800 forintot is meghaladó kilónkénti felvásárlási ára most valahol a 680 forintos centrum közelében mozog - írta meg a Világgazdaság. Az árcsökkenés egyúttal azt jelentette, hogy október első hetében 2022 hasonló időszakához képest már csak 4-5%-kal volt magasabb az élősertés ára - mondta el Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy az élősertés a tavalyi év második felében kezdett el drágulni, ez a folyamat pedig idén nyáron csúcsosodott. Mint fogalmazott,

Nyugat-Európában eközben egyrészt az állománycsökkenés, másrészt a húsfogyasztást nem preferáló életmód terjedése következtében - az idei első félévben 8%-kal csökkent a sertésvágások száma. Ráadásul ebben a termelés-visszaesésben a nagy sertéshizlaló országok voltak a meghatározók: Dániában például mintegy 20%-kal, de Németországban is majdnem 10%-kal alacsonyabb vágásszámot mértek az első hat hónapban, mint egy évvel korábban. Ehhez képest a magyarországi vágóhidakon mérsékeltebb, 3% körül volt a csökkenés. 

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Folyamatosan csökken a húsfogyasztás Nyugat-Európában

A nyugat-európai húspiaci szereplők szerint kisebb-nagyobb mértékű fogyasztáscsökkenés folyamatosan megfigyelhető, amelynek legalább annyira oka a magasabb ár, mint a terjedő életmódváltozás. Utóbbinál pedig most az látszik, hogy a magasabb élelmiszerárak mellett nemcsak megtorpant az alternatív élelmiszerek iránti kereslet növekedése, de csökkenésbe is váltott. A Hússzövetség elnöke szerint a húspótlók körüli lelkesedés több országban lelohadni látszik, sorra jönnek a hírek arról, hogy a különböző alternatív húshelyettesítőket előállító startupok tőkeinjekciót igényelnek, vagy érdemben csökkentik a terveikben szereplő mennyiségi kibocsátást. Ezek oka, hogy nem terjed olyan mértékben ez a divat, mint azt korábban gondolták. 

A húsfogyasztás csökkenése ugyanakkor Magyarországon is megfigyelhető: a húsfeldolgozás- és tartósításágazat teljesítménye az első félévben mennyiségben majdnem 20%-kal esett vissza. A kereslet apadása nálunk egyértelműen kimutatható, és az ebből fakadó teljesítmény-visszaesés a húsiparban - ahogyan az élelmiszeripar egészében - olyan mértékű, amire a 2000-es években még nem volt példa. A húsfeldolgozás és a készítménygyártás esetében is egyaránt 15-20% közötti visszaesést tapasztaltak az első félévben.

A jelenlegi helyzet annyiban is más a korábbi hasonló válságos időszakokhoz képest, hogy akkor a húsipart és más élelmiszeripari ágazatokat is a „víz fölött tudta tartani” az, hogy a drasztikusan leeső belföldi kereslet mellett az export szinten maradt, esetleg még nőtt is. Most viszont ott tartunk, hogy a külpiaci forgalom az élelmiszeripar egészében és a húsiparban is legalább olyan rosszul alakul, mint a belföldi értékesítés. Éder Tamás ezt alapvetően piaci, az áremelkedésekből és a reáljövedelmek csökkenéséből adódó problémának látja, és reménykedik, hogy utóbbi visszaesése megáll, és az elveszett kereslet egy részét vissza tudják nyerni a húsok és húskészítmények piacán.

A veszteségek csökkentése az elsődleges cél

A Hússzövetség elnöke továbbra is fenntartja, hogy a húsoknál és a húskészítményeknél a közeljövőben nincs esély az árcsökkenésekre. Másfél év alatt ugyanis megduplázódott az élősertés ára, és bár az utóbbi hetekben érzékelhető mértékben csökkent, az elmúlt tizennyolc hónap elmaradását az átadási, illetve a fogyasztói árak még nem hozták be. A masszívan jelenlévő keresletcsökkenés pedig szerinte azért nem fogja lenyomni az árakat, mert eközben a kínálat is szűkül, vagyis kevesebb disznót vágnak le, a húsipari cégek pedig nem dolgozhatnak tartósan veszteséggel. Az első félév ugyanis iparági szinten minden bizonnyal deficites volt, és szerinte az elmúlt hónapok is.

A karácsonyi időszak szokásos, jelentős felfutásával kapcsolatban is vegyesek az ágazati várakozások. Egyrészt mivel „idén a húsvét is elmaradt” - idézte Éder Tamás a piaci szereplők ezzel kapcsolatban megfogalmazott értékelését -, másrészt pedig most szinte nincs is olyan iparág, amelyik ne megmentőként várná az ünnepet - bár semmi biztosíték nincs arra, hogy ezek a várakozások be is igazolódnak majd. 

Mindeközben a malacok már jönnek

A hazai állattenyésztők eközben abban bíznak, hogy a nyugat-európai hizlaldák keletre telepítik termelésüket, így Magyarországon is nő például a hizlalásba állított sertések száma, ennek következtében az itthon takarmánycélra felhasznált gabona mennyisége is. A piaci hírek szerint a dánok részben a német vágóhidakra szállítják a disznókat, de az is előfordul, hogy az állatok már malac formájában elkerülnek Dániából és lengyel telepeken, olcsó ukrán gabonából hizlalják fel őket. Arra utaló információk azonban nem érkeztek a Hússzövetséghez, hogy hasonló folyamat érdemi nagyságban Magyarországon is elindult volna, noha a malacimport növekedésére azért vannak jelek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?