Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A 2023-as szüreti eredmények alapján kissé csökkent az EU bortermelése 2022-hez képest. Összesen valamivel több mint 150 millió hektoliter bor várható, az 5 éves átlaghoz képest -5,5%-os csökkenés tapasztalható. Az éghajlatváltozás következményei, nevezetesen a száraz tél, a jégesők, az árvizek és az esős tavaszi időszak miatt más európai termelő országokban, így Ausztriában (-6%), Görögországban (-23%), Horvátországban (-31%) és Szlovákiában (-20%) is jelentős terméskiesés volt tapasztalható 2022-hez képest - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2023-ban Franciaország lett az első európai bortermelő a 45 Mhl becsült termeléssel, ami 1,47%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Franciaországot ugyanakkor a lisztharmat és főként a délen jelentkező aszály sújtotta, de a bevezetett válságintézkedéseknek, például a lepárlási támogatásnak és a zöldszüretnek köszönhetően konszolidálni tudta a rendelkezésre álló mennyiséget.
Hét év óta először Olaszország elvesztette vezető szerepét a bortermelői rangsorban, 43,9 Mhl becsült idei termeléssel, ami 11,92%-os veszteséget jelentett a tavalyi évhez képest. Ezt a jelentős visszaesést a heves tavaszi esőzések, amelyek Emilia Romagna régióban áradásokba torkolltak, valamint a súlyos lisztharmat fertőzéssel magyarázzák, amely különösen az ország középső és déli részén található szőlőültetvényekben jelentkezett.
Spanyolország a becsült 30,8 Mhl termeléssel a harmadik legnagyobb európai termelő maradt, annak ellenére, hogy a termelés a tavalyi évhez képest csökkent (-14,42%). A zord időjárási körülmények - a száraz ősz, tél és tavasz, valamint a késő tavaszi a heves esőzések, a nyári hőhullámok és a jégeső - miatt a spanyol szőlőültetvények a termés szempontjából nagyon rosszul jártak. Az alacsony páratartalom miatt azonban a szőlő viszonylag egészséges volt, és jó minőségű szőlőt adott.
Franciaország, Olaszország és Spanyolország együttesen közel 120 millió hektolitert termelt, ami az Európai Unió termelésének 80%-át teszi ki.
Portugáliában 8,6%-os növekedést könyveltek el, valamivel kevesebb mint 10 Mhl termésmennyiséggel, ami a bevezetett lepárlási intézkedéseknek volt köszönhető, de a növekedés leginkább abból adódik, hogy a 2022. évi termés 8%-kal csökkent, ami kiegyenlítette a teljes termésmennyiséget. Németországban a becsült termelés 8,86 millió hektoliter, ami 2,1%-os visszaeséshez vezetett a bortermelésben az infláció és a magas termelési költségek következtében. Másrészről viszont nem következett be jelentős terméscsökkenés az időjárási viszonyok miatt, mivel azok meglehetősen stabilak maradtak az év során.