Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az olasz termelés csökkenése miatt idén újra világelső lehet borkészítésben Franciaország, számolt be nemrég a Euronews. Az elmúlt közel két évtizedben legtöbbször Olaszország volt a világ vezető bornagyhatalma, 2007 óta 2011 és 2014 kivételével a legtöbb bort állította elő a világon. Azonban idén esett a termés mennyisége, aminek több oka is volt. Egyrészt, a klimatikus körülmények, mint rossz időjárás és a hőhullámok betettek a szőlőtermelésnek. Azonban nagy károkat okozott a lisztharmat is. Ennek redményeként sok helyen jelentősen csökkent a termelés.
Borban idén a franciák vezetnek
Az időjárás és a kártevők miatt az olasz borászati szektorban a kiesés 14 százalék körüli országos szinten, azonban Közép- és Dél-Olaszországban van, ahol a termés fele is odalett. Az őszi szezon mindenesetre áldás volt a szőlőknek, nyilatkozta a Coldiretti, az ország legnagyobb agrár-iparági szervezete. Az októberig tartó időszakban eddig száraz, páramentes idő volt, ami nem kedvezett a gombás fertőzéseknek. A nappal és az éjszaka közötti magas hőmérsékleti különbségek pedig kifejezetten jót tettek a szüret előtt a szőlők minőségének, ami a borok ízében is érezhető lesz. A Cabernet, az Aglianico, Nerello, Nebbiolo, és más kései szüretelésű fajtáknál a szüret még kitart október végéig. A magasabb fekvésű dűlőkben is tart még a szüret, mint például az észak-olaszországi Lombardiában található Valtellina völgyes tájegységén, vagy például Szicíliában, az Etna oldalában.
Összességében, bár tavaly 50 millió hektoliter bort állított elő Olaszország, az idei szüretből 7 millióval kevesebb, 43 millió hektoliter olasz bor lesz.
Mindeközben a franciáknál is vegyesek az idei tapasztalatok. Bordeaux-ban, és egész Délnyugat-Franciaországban kevesebb szőlőt szüreteltek a lisztharmat és a durva hőhullámok okozta károk miatt. A szomszédos Languedoc és Rousillon megyékben pedig az aszály volt igazán súlyos csapás a borászatoknak. Azonban az ország többi része alapvetően jó évet könyvelt el, így Franciaország idén 46 millió hektoliter bort termelhet. Ez hasonló a tavalyi szüret eredményéhez, és 3 százalékkal magasabb a 2018-2022 közötti évenkénti országos átlagnál.
A francia agrárminisztérium statisztikai irodájának jelentése arról számolt be, hogy szeptember végére a legtöbb régióban majdnem befejeződött a szüret. A különböző fajták eredményében azonban vegyes a kép. Tavalyhoz képest 17 százalékkal nőtt a mennyisége az első sorban borpárlathoz használt fajtáknak, azonban az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel jelzett fajták termése 11 százalékkal csökkent 2022-höz képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel jelölt fajták termése viszont csak 2 százalékkal csökkent.
Pezsgőben az angolok az új kihívók
Miközben a habzóborok európai piacán az elmúlt öt évben 33 százalékkal emelkedett az olasz prosecco iránti kereslet, és a francia pezsgő iránti csak 1 százalékkal, a Reuters friss beszámolója alapján az Egyesült Királyságban az utóbbi években az angol habzóborok lettek a francia pezsgő kihívói. Ez nem csak azért érdekes, mert az angol borászatnak közel sincs akkora történelmi presztízse, mint a franciának, hanem azért is, mert Nagy-Britannia a francia pezsgő második legnagyobb importőre a világon.
Az angol habzóboroknak az utóbbi években elindult forradalma azonban mind társadalmi, mind környezeti okokra visszavezethető. Egyfelől, a brit fogyasztóknak egyre nagyobb prioritássá vált a fenntartható élelmiszergyártás, aminek égisze alatt sokkal vonzóbb ma - bármilyen termékkategóriában - a helyi termelőktől jövő terméket választani. Másfelől, a klímaváltozás miatt Nagy-Britannia déli része az évtizedek alatt egyre melegebb lett és ezzel párhuzamosan a szőlészetnek is egyre kedvezőbbé vált az angol vidék. A helyi borászok ráadásul szeretik kiemelni, hogy a dél-angliai meszes talajú dombok nagyon hasonlítanak a francia pezsgők őshazájának tekintett Champagne régió környezeti adottságaihoz.
Ezért a borászat ma a brit agrárgazdaság leggyorsabban növekvő iparága, és a szőlőültetvények szinte gombamód szaporodnak az országban. A Reuters előrejelzései szerint 2030-ra az ország a mostani 12 millió helyett 22 millió palack bort állíthat elő. A gyorsan növekvő angol borásztársadalom pedig mostanra a nemzetközi szakma figyelmét is elnyerte. 2022-ben a Decanter World Wine Awards világversenyen az Egyesült Királyság történelmének legtöbb díját vitte haza. Két nagy francia pezsgőgyártó, a Taittinger és a Pommery eközben elkezdett ültetvényeket vásárolni Angliában, és még a német Henkell Freixenet, a világ legnagyobb habzóbor-gyártója is vásárolt tavaly egy nagy-britanniai ültetvényt.
Angliában ma összesen 900 borászat van, de a szőlők száma 2000 óta megnégyszereződött, sok esetben korábbi gyümölcsösök vagy legelők helyén jelentek meg a szőlőtőkék a változó kor jelképeként. A Reutersnek nyilatkozó Ned Awty, az angol és walesi borászok nemzeti szövetkezetének, a WineGB-nek az ügyvezetője pedig elmondta, hogy mivel a brit borászat egy éppen kialakulóban levő, fiatal iparág, szektor kultúrájába könnyen bele tudták szőni a fenntarthatóság paradigmáját. Az angol vásárlók pedig nagyon vevők a helyi, fenntartható, angol habzóbor sikertörténetére, és míg 2021-2022 közöt a brit habzóborok piacán az angol borok aránya a korábbi 3 százalékról 22 százalékra növekedett, a francia pezsgő piaci részesedése 12 százalékról 1 százalékra csökkent.
Magyarországon is nagy hagyománya van
Miközben idehaza a borászatnak sokszáz éves hagyománya van, a magyar pezsgőgyártás a XIX. században indult el. A mai Magyarország első rum-, likőr-, és pezsgőgyárát Prückler Ignác alapította Pesten, 1834-ben, illetve úttörők voltak még az 1876-ban alapított pécsi Littke és az 1882-ben alapított budafoki Törley. Különösen a II. Világháború előtt volt kiemelkedő pezsgőkultúra Magyarországon. Arról szeptemberben számoltunk be, hogy az utóbbi időben megugrott a magyarországi pezsgőt gyártó borászatok száma. Öt év alatt háromszoros növekedést követően mára 120 pincészet gyárt magyar pezsgőt.
Ma évente 140-160 ezer hektoliter pezsgőt állít elő Magyarország, ami az előállított borászati termékek 5-6 százaléka. A NAK 2022-es éves elemzése szerint a magyarok évente körülbelül 1,2 liter pezsgőt isznak meg fejenként, amit leginkább az év végi időszakban vesznek meg.