Hihetetlen: ez az egzotikus gyümölcs már Olaszországban is terem

Hihetetlen: ez az egzotikus gyümölcs már Olaszországban is terem

MTI
A klímaváltozás miatt virágzik a mangótermesztés Olaszországban: Szicíliában több mint ezer hektáron termesztik az egzotikus gyümölcsöt, amelynek betakarítása most kezdődött el - számolt be a Coldiretti olasz mezőgazdasági szövetség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években számos helyen jelentek meg déligyümölcs-ültetvények Olaszországban: Szicíliában, Pugliában és Calabriában egyre több Ázsiából és Latin-Amerikából származó gyümölcsöt termesztenek, köztük banánt, mangót, avokádót, maracuját és licsit. Az észak-olaszországi mezőgazdaság arculata is változik: a Pó folyó menti síkságon egyre nagyobb területet foglal el a búza és a befőzőparadicsom, a szőlőszüret ideje pedig egy hónappal előbbre került, és a hagyományos szeptemberi kezdettel szemben már augusztus elején indul a betakarítás.

A meleg időjárás a szőlőültetvények eloszlását is megváltoztatta, és most már magasabb területeken - például az alpesi Valle d'Aosta régióban található Morgexben és La Salle-ban - is sikerrel termesztenek szőlőt. Ezzel egy időben az olívaültetvények északi határa kitolódott, és elérte az Alpokat. Jelenleg a lombardiai alpesi régió, Sondrio a legészakibb olasz olívaolaj-termelő megye. Az elmúlt tíz évben a Valtellina legnaposabb hegygerincein az olajbogyó-ültetvények területe nulláról közel 30 ezer négyzetméterre nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06