Ezt sok gazdának meg kell tennie Magyarországon: most még van idő lépni

Ezt sok gazdának meg kell tennie Magyarországon: most még van idő lépni

MTI
Nagy István a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mecsekaljai szőlőbirtokán rendezett Baranyai Agrár Nap elnevezésű fórum megnyitóján felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódása miatt a szomszédos ország agrártermékei valószínűleg hosszú időn keresztül jelen maradnak Európában. Az egyre szélsőségesebb időjárás és a változó fogyasztói szokások is arra kényszerítik a magyar mezőgazdászokat, hogy reagáljanak az őket érő kihívásokra, kezdjenek lépéseket a piaci rések kitöltésére, fektessenek nagyobb hangsúlyt a tisztes haszonnal is kecsegtető zöldség- és gyümölcstermesztésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar kormány éppen ezért már ettől az évtől és a következő esztendőkben folyamatosan jelentős támogatásokkal fogja segíteni azokat a termelőket, akik látnak fantáziát a korszerű technológiákban, és a tömegtermelés helyett a kertészeti zöldség-gyümölcs ágazat felé nyitnának, mert ebben van a piaci fölény; mindenki ezt keresi

 - fogalmazott. A miniszter rámutatott: a magyar gabonatermesztők a jövőben képtelenek lesznek felvenni a versenyt az európai piacon tartósan jelen lévő ukrán gazdákkal, akik több százezer hektáros, egybefüggő és kiváló minőségű földjeiket a lehető legkorszerűbb nyugati technológiákkal, rendkívüli hatékonyság mellett művelik.

Kitért rá: az Európai Unió részéről Ukrajnának biztosított, a mezőgazdasági termékekre vonatkozó teljes vámmentesség miatt a korábbi időszakhoz képest ezerszer több ukrán termék érkezik Európába, ami leküzdhetetlen problémát okoz az uniós gazdáknak, főként az Ukrajnával szomszédos országokban élőknek, ahova olcsón tudnak szállítani. A probléma a miniszter szerint minden mezőgazdasági ágazatban jelentkezik, de legfőképpen a gabonatermesztőket, újabban pedig a méztermelőket sújtja.

Kijelentette: bár az ukrán gabonatermékek behozatalának tilalma még tart, és szeptember 15-ig marad, a magyar kormány a továbbiakban is ragaszkodik az érvényben tartásához és - ha másképpen nem megy - nemzeti intézkedéssel lép fel. Közölte: a magyar kormánynak megoldási javaslata szerint létre kellene hozni egy olyan alapot, amivel az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját tudják támogatni. Így lehetne versenyképes áron eljuttatni az ukrán gabonát a korábbi célországaiba, Afrikába és a közel-keleti térségekbe.

Nagy István ismertette: a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 5400 milliárd forint jut az agráriumra, a vidékfejlesztési forrásokhoz pedig Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, amivel háromszor több jut a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben. Kiemelve: a feldolgozóipar fejlesztésére több mint 750 milliárd forint fordítható a következő években.

Madaras Zoltán, a rendezvény házigazdája, a Mecsek déli lankáin 30 hektárnyi szőlőültetvényt kezelő PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) elnöke arról beszélt, hogy mintegy 70 éve 1800 szőlőfajtát gondoznak, tartanak fenn. A jövőben a betegségekkel szemben ellenállóbb, rezisztens csemegeszőlő-fajtákkal is kísérletezni fognak.

A rendezvényt megelőzően avatták fel az agrárminiszter jelenlétében a PTE SZBKI új, 0,5 hektáros ökológiai művelésű csemegeszőlő ültetvényét 650 tőkével. Az új ültetvényt további fajtákkal gazdagítaná a kutatóintézet, jelenleg 22 új szőlőfajta bejelentése zajlik. Nagy István a rendezvényen felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon negyedénél is kevesebb csemegeszőlőt termelnek, mint amennyit az emberek elfogyasztanak. Az agrártárca ösztönzi az olyan kezdeményezéseket, amelyek javítanának ezen a helyzeten - jegyezte meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?