Kiderültek a karácsonyi halárak: ezt jó, ha mindenki tudja

Kiderültek a karácsonyi halárak: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A korábbi évektől eltérően idén nem fog drágulni karácsonykor a hal: a halgazdaságok a tavalyi áron fogják adni. A döntést a takarmányárak és az energiaköltségek csökkenése indokolja, de a szállítás sem kerül többe idén, mint egy évvel ezelőtt. A halászati szakmaközi szervezet szerint csak a kereskedőkön múlik, drágábban lesz-e a hal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

November végéig tart az őszi lehalászás a hazai halgazdaságokban. A téli szezonban legnagyobb a kereslet a halakra, és a termelők azt remélik, idén a korábbi éveknél nagyobb forgalmuk lesz, mert nem emeltek árakat - hangzott el az RTL Híradóban.

Drasztikusan csökkentek a takarmányárak a tavalyi évhez képest, normalizálódtak az energiaköltségek. Csak a bérköltség növekedett a tavalyi évhez képest, de a másik kettő kompenzálja ezt

- mondta el Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Mennyibe kerülhet a hal idén karácsonykor?

Az élő ponty kilója tehát idén is 2000 forint körül alakul majd, a harcsát kilónként 4000 forintért adhatják. Filézve természetesen mindkettő drágább lesz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a következő hetekben levelet fog írni a kereskedőknek, hogy a termelői árakhoz hasonlóan a piacokon se legyen áremelés.

Az nem járja, hogy azt az árrés-csökkenést, amit mi a fogyasztóknak szántunk, a kereskedelem lefölözni

- emelte ki Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője.

A szakmai szervezet szerint az árakkal lehet a leginkább ösztönözni a halfogyasztást Magyarországon. Ez ugyanis még mindig elmarad az uniós átlagtól, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2021-es adatai alapján a magyarok fejenként mindössze 6,5 kilogramm halat esznek évente.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?