Rengetegen fordítanak hátat a sertéshúsnak: ezért mondanak le róla

Rengetegen fordítanak hátat a sertéshúsnak: ezért mondanak le róla

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban komoly csökkenés volt megfigyelhető a sertéstenyésztésben és a sertéshústermelésben Európában. A nagy nyugat-európai sertéshústermelő tagállamokban egyre fogynak az állományok, ezekkel együtt pedig a vágások számában is visszaesés tapasztalható. Ezzel összefüggésben a sertéshús fogyasztása is egyre csökken az EU-ban. Noha a jelenség Magyarországot is érinti, az ezzel párhuzamosan kibontakozó másik trendből, az európai sertéságazat keletre tolódásából még profitálhat hazánk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023-ban minden nagyobb európai sertéshústermelő országban csökkentek a sertésvágási számok, ez pedig súlyos következményekkel járhat a sertésfeldolgozó iparra nézve. A szakértők szerint a megváltozó fogyasztói szokások miatt Európában a jövőben fellendülhet a baromfihúsok fogyasztása, ugyanakkor egy friss felmérés szerint Németországban a megkérdezetteknek már csak az egyötöde fogyaszt minden nap húst, illetve a felmérésben résztvevők fele tudatosan korlátozza a húsfogyasztását.

A szakemberek úgy látják, hogy Európában a sertéstenyésztés és -feldolgozás nyugatról fokozatosan egyre keletebbre tolódhat. Bár a visszaesés jelenleg Magyarországon is tapasztalható, az ágazat súlypontjának elmozdulása komoly lehetőségeket rejt hazánk számára - hangzott el a Portfolio Checklist podcast-adásában.

Noha a sertéshús fogyasztása az EU-ban épp csökkenőben van, az ázsiai országok jószerével bármennyi sertéshúst fel tudnak venni, hiszen az ottani termelés jelentősen elmarad a fogyasztói igényektől. A sikeres exporthoz viszont az kell, hogy az európai vagy amerikai sertéshúsnak minden szükséges dokumentuma rendben legyen, valamint az, hogy az ország sertéspestis mentes területnek számítson. Ha ezek a feltételek fennállnak, akkor a sertéshúsok és egyéb termékek egy megbízható, masszív piaccal rendelkeznek.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, valamint a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?