Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A magyarok, a többi európai és amerikai fogyasztóval egyetemben, imádják az őszi szezonban a sütőtököt, amit édesen, vagy akár sósan, különböző ételekben, vagy akár csak felcikkezve és sütőben megsütve is csemegeként lehet fogyasztani. A sütőtök termelése Európában növekszik, és idehaza sikertörténet az utóbbi években a sütőtök-termelés. Azonban nem minden országban jártak idén jól a gazdák a sütőtökkel.
Lengyelország az európai sütőtökbirodalom
Bár a hétköznapokban a sütőtököt az angolszáz Halloweennel azonosítják sokan, az őszi növény népszerűsége Európa minden országában töretlen, és a termelése emelkedőben van. Az Eurostat szerint tavaly az EU éves sütőtök-termése meghaladta az 1 millió tonnát, ami éves szinten 3 százalékos emelkedést mutatott 2022-ben. Ennek egyébként jelentős részét a kimagasló lengyel termés adja ki.
A Tridge is lehozta november elején, hogy az utóbbi években Lengyelország vált az Európai Unió vezető sütötöktermelőjévé. A Eurostat adatai alapján az ország termelése meredeken emelkedett az elmúlt évtizedben, 2014 és 2020 között 1100 hektárról 8900 hektárra ugrott a termőterület. Ezzel a 2014-es 48 ezer tonnáról 2022-re már 400 ezer tonnára emelkedett az ország éves termése. A lengyeleket egyébként a franciák követik, ahol 2022-ben 207 ezer tonnát termeltek, majd a spanyolok, ahol csökkent a termelés, 2022-ben 128 ezer tonna volt. Negyedik helyen pedig a németek vannak, a 2022-es adatok szerint 93 ezer tonna volt az ország termése.
Amerikában szenvednek a gazdák
Halloween környékén hihetetlenül népszerű az Egyesült Államokban a sütőtök, azonban a gazdák a klímaváltozás hatásaival küzdenek idén. Az ország vezető termelője Illinois állam, azonban a Euronewsnak nyilatkozó texasi és colorado-i gazdák el vannak keseredve. A klímaváltozás, a forróság és a száraz idő, amit a növény egy darabig még tud tolerálni, az idei szezonban már rendesen betett a termelésnek, főleg az ország nyugati és délnyugati államaiban. Colorado államban idén volt, ahol 20 százalék fölé ment a terméskiesés. Ami itthon is ismerős, az a szárazság. A Sziklás-hegység tövében a colorado-i talajoknak normál esetben bőséges talajvíz-utánpótlást kéne adjon a téli csapadék, azonban a több éves szárazság után a tavalyi hatalmas havak sem tudtak annyi utánpótlást hozni, és a tárolókba sem került elég öntözővíz, hogy kitartson a szezonban.
Texasban régóta az egyik legpocsékabb évet zárták a termelők. Az input költségek emelkedése ugyanis az amerikai mezőgazdaságot is utolérte, és az energiaárak növekedése miatt az elektromos öntözőrendszerek költségei is magasabbak. Ráadásul, sok déli államban az öntözés nem is tudta a forró, száraz idővel tartani a lépést. Azonban nem csak a nyári forróság tett be a sütőtöknek, hanem az is, hogy a szüreti szezonban is meleg volt, a növénynek ugyanis hűvösebb időre van szüksége, hogy ne kezdjen el romlani már szállítás közben. Mindezek tetejébe még gazdasági faktorok is közrejátszanak, amik szintén ismerősek a magyar gazdáknak is: A munkaerő drágulása és az infláció.
Itthon jó éve volt a sütőtöknek
Itthon az októberi szüretre kiderült, hogy szép szezont könyvelhetnek el a magyarországi termelők. A magyarok közt évről évre növekszik a sütőtök népszerűsége, és a hazai gazdák nagyrészt el is tudják látni a keresletet jó minőségű terménnyel. A NAK októberi tájékoztatása szerint, területalapú támogatási adatok alapján körülbelül 1770 hektár a sütőtök termőterülete jelenleg. A magyar sütőtök-nagyhatalom Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, itt több, mint 330 hektáron termesztik a növényt. Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék ezt követik, ahol 200 hektár felett van a termőterület. A hazai termelés 35-40 ezer tonnát tesz ki.
Idehaza a nagydobosi az egyik slágerfajta, ez szereti a homokos talajt, a héja szürkés és erőteljes íze van. Őszi hónapokra nagyszerű tápanyag- és ásványianyag-forrás, gazdag kalciumban, mangánban, cinkben, vasban, de jelentős a C-vitamin, karotin, niacin, biotin, A-, B1-, B2-, B6-vitamin, pantoténsav, folsavtartalma, illetve jelentős a réz és foszfor is, amik a finom íz mellett egészséges élelemmé teszik.
A nagydobosi sütőtök egyébként az első, idehaza termesztésbe vont fajta, ami több évtizedre feledébe merült a XX. század második felében. A hazai piacon ezen kívül még lehet találkozni kanadai sütőtökkel is, amit sonkatök néven is hívnak, ez egy hosszúkás fajta. Feltörekvőben van a hokkaido tök is, ami kis, gömb alakú, pirosaskinézetű sütőtök. Amit viszont a köznyelvben gyakran kevernek a sütőtökkel, az a Halloween-tök. Ez a filmekből, médiából, rajzfilmekből ismert, ikonikus, élénk narancssárga tök, amit angolszász országokban töklámpássá (jack-o'-lantern) faragnak ki. Ez alapvetően inkább díszítési célú tökfajta.
Amit nagyon fontos tudni a sütőtök-szezonban, az az, hogy a kis méretű, dekoratív dísztökök, amiket sokszor őszi díszítésként árulnak, nagyon sok keserű anyagot tartalmaznak, és a NAK arra figyelmeztet, hogy ezek mérgezőek is lehetnek.
A világon a kínaiak vezetnek
Bár a sütőtök újvilági növény, és az első nyomait a termesztésének Mexikóban találták 7-9 ezer évvel ezelőttről, manapság Kína a világ legnagyobb sütőtök-termelője. A FAO adatbázia, a FAOSTAT legfrissebb adatai 2021-ből származnak, ez alapján Kínában 401 ezer hektáron termesztettek sütőtököt és más tökféléket a termékkategóriában, és az ázsiai ország éves termése 7,4-8,1 millió tonna évente. Ezt India követi, 5,1 millió tonnával, majd Ukrajna és Oroszország, ahol a 2020-as adatok 1,3 és 1,1 millió tonna termést mutattak. Amerikában a hivatalos adatok szerint a sütőtök, a termékkategórián belül a cukkínivel, más tökfélékkel együtt 1,07 millió tonnát adott ki 2021-ben.