Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint a fagyasztóban történő tárolás során alig változik az ételek tápértéke.
A tápanyag-összetétel alakulása azonban összességében attól függ, hogy pontosan milyen élelmiszert fagyasztunk le, és hogy ez az étel nyers-e, vagy fagyasztás előtt blansíroztuk, főztük esetleg – hívta fel a figyelmet a Health.com cikke, amelyet a Házipatika szemlézett.
„Egyes élelmiszerekben nő a tápanyagok biológiai hozzáférhetősége, ha fagyasztás előtt hőkezelésnek vetik alá őket, míg mások nyers állapotban tápanyagdúsabbak” – magyarázta Kristin Kirkpatrick dietetikus. Kelsey Costa táplálkozási tanácsadó pedig arra mutatott rá, hogy a fagyás közben keletkező jégkristályok lebonthatják a sejtfalakat, így kiolvadáskor bizonyos tápanyagok – például a C- és B-vitaminok – mennyisége enyhén csökkenhet. A veszteség általában nagyon csekély, azonban a szakértő szerint további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy jobban megérthessük, pontosan milyen hatással lehet a fagyasztás az ételek tápanyag-összetételére.
Ami fagyasztva még jobb is
A szakértők szerint a fagyasztás – más élelmiszer-tartósítási módszerekkel összehasonlítva – igen hatékonyan megőrzi az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A fagyasztás lelassítja a vitaminvesztést, amely idővel mindenképpen bekövetkezne, ha az élelmiszert szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben tárolnák
– magyarázta Costa.
Rahaf Al Bochi táplálkozási szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a friss termékek a tápanyagok egy részét már elveszítik addigra, mire az élelmiszerboltokba kerülnek, miközben a fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket a betakarítás után néhány órával máris tartósítják gyorsfagyasztással, ami lehetővé teszi az érett alapanyagok tápanyagainak megőrzését.
Kirkpatrick emlékeztetett továbbá, hogy egy 2017-es összehasonlító tanulmány megvizsgálta a friss, a frissen fagyasztott, valamint a frissen (5 napig hűtőszekrényben) tárolt gyümölcsök és zöldségek tápanyag-összetételét. Az eredmények nem mutattak szignifikáns különbséget a friss és a fagyasztott élelmiszerek vitamintartalma között.
Megállapították azonban, hogy a fagyasztott termékek sokszor jobban teljesítettek, mint a frissen tároltak. A tanulmány szerzői ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik cáfolják a hiedelmet, miszerint a friss élelmiszerek tápértéke lényegesen magasabb a fagyasztottakénál.