Fontos megállapodást kötött a Nébih

Fontos megállapodást kötött a Nébih

agrarszektor.hu
2024. február 14-én a laboratóriumi tevékenység nyújtotta lehetőségek hatékonyabb kiaknázása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK). Az együttműködés célja a szakmai kapcsolat elmélyítése, melynek során többek között projektek indítását, közös vizsgálatok eredményeinek elemzését és szakmai adatbázisok bővítésék tervezi a két szervezet. A két intézmény évente egyszer közösen értékeli majd az együttműködés tapasztalatait, eredményeit, hogy szükség esetén módosíthassák, még tovább bővíthessék a megállapodást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az NSZKK a bűnüldözéssel kapcsolatos nyomozati és igazságszolgáltatási feladatokat támogatja, míg a Nébih élelmiszerlánc-felügyeleti szervként hatósági és ellenőrzési tevékenységet végez az élelmiszer-biztonsági szabályok betartása céljából. A két szervezet által végzett laboratóriumi vizsgálatok módszerei között számos olyan átfedés található, amely a meglévő szakmai kapcsolat bővítését indokolja. A partneri kapcsolat emelésének méltó formája annak együttműködési megállapodásban történő rögzítése - olvasható a Nébih oldalán.

A szerződést Nemes Imre, a Nébih elnöke és Lontai Márton, a NSZKK főigazgatója írta alá. Az együttműködés során a két szervezet közös projektek és eljárások kidolgozásában, módszertanok, technikák és vizsgálatok elvégzésében, valamint a vizsgálatok eredményeinek összehasonlításában, a minták összemérésében, szakmai adatbázisok kialakításában, bővítésében segíti egymás munkáját. A megállapodás kapcsán Nemes Imre hangsúlyozta, hogy

a laboratóriumi vizsgálatoknak kiemelt jelentősége van az ellenőrzések számos területén. Épp ezért a Nébih számára kiemelten fontos nem csak saját laboratóriumi tevékenységének folyamatos fejlesztése, hanem a minőségi partneri kapcsolatok kialakítása is. Éves szinten mintegy 2 millió vizsgálatot végzünk, szakembereink rendkívül nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Lontai Márton a hazai laboratóriumi vizsgálatokban való jártasság és az akkreditált, minőségbiztosított szakértői tevékenység kapcsán való együttműködés vitathatatlan hozadékát emelte ki. Mint fogalmazott,

az NSZKK alaptevékenységéhez kötődő laboratóriumi vizsgálatok minőségbiztosításának, a szervezet minőségirányításának fenntartása és fejlesztése mind a nemzetközi kötelezettségvállalások mind pedig az intézmény magával szemben támasztott elvárásai okán kiemelt jelentőséggel bírnak. A szakértői vizsgálati eredmények hazai büntetőeljárásokban betöltött szerepe évről évre nő, a technológiai fejlődés napról napra egyre több lehetőséget biztosít a területben rejlő lehetőségek kiaknázására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?