Így vásárolnak a lengyelek: sokan még akkor is a hazait veszik, ha drágább

Így vásárolnak a lengyelek: sokan még akkor is a hazait veszik, ha drágább

Boros-Tóth István
A lengyel mezőgazdasági termelőkről és termékeikről végzett legfrissebb felmérés alapján a fogyasztók 60%-a szerint a hazai élelmiszerek jobb minőségűek, mint a külföldiek, 61%-uk ellenőrzi is a származási országot, amikor zöldséget, gyümölcsöt, vagy tejterméket vásárol. A lengyelek 37%-a ráadásul akkor is a hazai terméket választja, ha az drágább. A fogyasztók körében készült reprezentatív felmérés fontos eredménye, hogy a lengyelek nagy része korszerűnek tartja a hazai termelőket. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bécsi központú Wiener biztosító először, 2023 második felében végzett reprezentatív felmérést Lengyelországban a mezőgazdasági termelőkről és azok termékeiről. A kutatás szerint a lengyelek elégedettek a gazdákkal és fontos számukra a megvásárolt élelmiszer hazai eredete és az sem baj, ha az drágább, mint az import áru.

Elismerik a hazait

A kutatás szerint négyből hárman fontosnak tartják, hogy a megvásárolt termék lengyel legyen. A fogyasztói patriotizmus az életkorral együtt növekszik, a 45-54 évesek 78%-a, az 55 év felettiek 76%-a tartja "fontosnak" vagy "nagyon fontosnak" a termékek eredetét. A lengyelek csak 12%-a számára nem lényeges a lengyel eredetű termékek vásárlása. A lengyelek közel 60%-a úgy véli, hogy a lengyel élelmiszerek jobb minőségűek, mint a külföldiek, 37% hajlandó többet fizetni is érte. A 35-44 évesek 44%-a, a 25-34 évesek 41%-a hajlandó mélyebbre nyúlni a pénztárcába, ha lengyel áruval találkozik.

A biztosítótársaság szerint a hazai termékek iránti vásárlói lojalitás kihívásokkal teli időszakban is segíti a hazai termékek keresletét. 

Az a tény, hogy a lengyelek figyelmet fordítanak a termékek hazai eredetére, jó hír a gazdák számára. Ez rávilágít az egyre növekvő tudatosságra, s arra, hogy  a helyi termékeket azért választják a lengyel vásárlók, mert ezek íze és minősége versenyképes a külföldi termékekével. A lengyel gazdáknak szigorú európai előírásoknak kell megfelelniük, ami folyamatos fejlesztést és beruházást igényel részükről. A felmérés szerint a fogyasztók vásárlási döntéseikkel elismerésüket fejezik ki erőfeszítéseiket

 - mondja Beata Raszkiewicz.

A lengyelek szerint modernek a termelők

A Wiener mezőgazdasági szakértője az Agrárszektornak elmondta, habár a vizsgálatuk szerint a lengyel gazdák mindennapi munkáját általános megbecsülés övezi, a termelők megítélésében különbség van a nagyvárosi és vidéki fogyasztók között. 

A vidéki lakosok 64%-a szerint a lengyel mezőgazdasági termelőket korszerűnek gondolják. A vidékiek gyakrabban találkoznak a gazdákkal, így első kézből láthatják a mindennapi munkájukat, az alkalmazott gépeket és a gazdaságok érzékelhető fejlődését. A nagyvárosiak hajlamosak elsősorban közvetett forrásokra támaszkodva, gyakran sztereotípiák alapján kialakítani véleményüket

A mezőgazdasági termelők korszerű működését a félmillió feletti lélekszámú nagyvárosokban élők 17%-a nem érzékeli. A felmérés tanulságai kapcsán Beata Raszkiewicz hozzátette, a lengyel mezőgazdaságban jelentős változások zajlanak. A digitális és technológiai újítások, valamint befektetések célja a jövedelmezőség biztosítása és a környezetvédelmi szabályoknak való megfelelés. 

A lengyelországi agrár-élelmiszeripari ágazat hosszú évek óta a lengyel gazdaság egyik legfontosabb ágazata. A lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint az országban 1,3 millió mezőgazdasági háztartás van, és közel 38 ezer ember dolgozik az ágazatban. 2022-ben a lengyel mezőgazdasági termelés értéke 39,5 milliárd eurót tett ki, amivel az Európai Unión belül az ötödik legnagyobb agrárszekor volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?