Tarolnak ezek a húsfélék a magyaroknál: rengetegen veszik ezeket húsvétkor

Tarolnak ezek a húsfélék a magyaroknál: rengetegen veszik ezeket húsvétkor

agrarszektor.hu
2023-ban mintegy 21 milliárd forintot költöttek a magyarok húsvéti sonkára és más füstölt hústermékekre. A Hússzövetség ügyvezető titkára ugyanakkor rámutatott, hogy a tavalyi rekordméretű infláció miatt a fogyasztás a gyengébb minőségű termékek felé tolódott. A szakember szerint remélhetően a húsvéti menün nem fognak spórolni a magyarok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavalyi statisztikák alapján a magyar háztartások valamivel több mint 21 milliárd forint értékben vásároltak a március-áprilisi időszakban húsvéti húskészítményeket, illetve sonkákat - ismertette Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára. A szakember szerint ez kicsivel több mint 6800 tonna sonkát jelent, ami háztartásonként 2,3 kilogrammot tett ki, körülbelül 7200 forint értékben a múlt 2023 - írta meg az Infostart.

A húsvétkor megvásárolt sonka és füstölt húsok mennyisége az éves volumen 41%-át tette ki, ami elég jelentős. Tavaly az átlagos ár kilogrammonként egy picivel több volt mint 3100 forint - mondta el Mostisch Martina, hozzátéve, hogy korábban, a válságot megelőzően megfigyelhető volt, hogy a vásárlók nem sajnálták a pénzt a prémium termékekre.

Múlt évben, köszönhetően a rekordméretű inflációnak, ezen belül is az élelmiszer-inflációnak, nagy általánosságban a fogyasztás sajnos a gyengébb minőségű termékek irányába tolódott

- mondta el Mostisch Martina.

A Hússzövetség ügyvezető titkára szerint az ágazat nagyon reméli, hogy ez az eltolódás húsvéti asztalnál nem lesz megfigyelhető. Bár a 2024-es fogyasztási adatok még váratnak magukra, hiszen a boltok sem nagyon kezdték el a húsvéti termékek akciózását, tavaly kevesebb volt a fogyasztás, miután lényegesen többe került egy családnak a sonka.

A szakértő arra is kitért, hogy a sonkák esetében az olcsóbb kilogrammonkénti ár döntően gyengébb minőséget jelent, egy gyorspácolt terméket takar, ami annyit tesz, hogy egy maximum 25%-os páclébevitelt történt a terméknél, míg egy hagyományos érlelésű/füstölésű sonka - vagy egy hagyományos parasztsonka - egészen másképp készül. Időigényesebb, szárazon pácolják, nincs páclébevitel, és emiatt drágább is - magyarázta Mostisch Martina.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?