Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A kávéiparban a robusztát az arabica gyengébb testvérének tartják, amelyből hiányzik az arabica összetettsége és édesebb, lágyabb jegyei. A robusta szinte mindig tömegtermelésből származik és olcsó, a kávépiac pedig rendre kevesebbre értékeli, mint a nívósabbnak tartott arabicát.
A robusta piac csak a legjobb árat keresi. De mi ezen változtatni tudunk
- mondja Nguyen Van Hoa az Al-Jazeerának.
A klíma miatt veszélyben az arabica
A cikk megjegyzi: a változtatás valóban szükséges. Az arabica kávébabot, amely szinte mindenhol a minőségi kávé szinonimája, komolyan fenyegeti az éghajlatváltozás.
A sokszor lefitymált - de nevének megfelelően ellenálló - robusta kávébab imázsának és minőségének megreformálása kulcsfontosságú a kávé jövője szempontjából.
Ez a változás Vietnamban történhet meg. A világ legnagyobb robusta-termelője - és Brazília után a második a teljes kávétermelésben -, és az országban termesztett összes kávé 95-97 százalékát ez a kávébab teszi ki. Ez azóta így van, hogy a francia gyarmatosítók az 1850-es években kávénövényeket hoztak a régióba.