Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Válasszuk bátran a hagyományos, magyar élelmiszereket! Nézzünk szét a helyi piacokon, hiszen a kézműves termékek fantasztikus sokaságából válogathatunk - írja az AM. Nagy István kiemelte, hogy a húsvéti időszakban fogy el az éves sonkakínálat 40 százaléka. A háztartásonkénti átlagfogyasztás pedig megközelíti a 2,5 kilogrammot. Egy disznót a fülétől a farkáig feldolgozunk. Családi tradíciók szállnak apáról fiúra, hogy jönne ehhez a sült tücsök vagy sáska az ünnepi asztalon.
Ezért is kell ragaszkodnunk a termőföldhöz köthető természetes élelmiszer alapanyagokhoz, mert azok nemcsak mezőgazdasági termékek, hanem szorosan köthetők hozzájuk az ünnepeink, hagyományaink. A miniszter beszélt arról is, hogy nincsen húsvét tojás nélkül sem. A hímes tojás színei és motívumai kultúránk fontos részei, nemzeti örökségünk. A vásárlók ma már jól látható, magyar származásra utaló jelölés alapján tudják kiválasztani az itthon termelt árut. Az ünnepi kalácsból pedig 4,2 millió darabot fogyasztunk ilyenkor.
Nagy István felhívta a figyelmet az európai szinten is kimagasló hazai tormatermesztésre, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók pedig a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására. A kertészeti ágazat számára idén meghirdetésre kerülő pályázatok a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetők lesznek. Termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására biztatta a tárcavezető a gazdálkodókat, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség.