Itt az igazság: ezért tűntek el a vitaminok a zöldségekből, gyümölcsökből

Itt az igazság: ezért tűntek el a vitaminok a zöldségekből, gyümölcsökből

Nagy Z. Róbert
Számos kutatás világított rá az utóbbi időben, hogy a haszonnövényeink vitamintartalma folyamatosan csökken, beltartalmi értékeik már meg sem közelítik az évtizedekkel ezelőtti szintet. Nem véletlen, hogy ma már sokszor nem elegendő a kiegyensúlyozottnak vélt táplálkozás, hiába fogyaszt valaki megfelelő mennyiséget és változatosan a zöldség és gyümölcs kínálatból, lehet, hogy vitaminokat és táplálékkiegészítőket is szednie kell emellé a szervezete optimális működése érdekében.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Elgondolkodtató adatok

A növényeknek sok mindent köszönhet az emberiség, nem csak alapvető táplálékainkat, hanem az életünkhöz szükséges oxigént is a Földön élő növények termelik meg számunkra. Elgondolkodtató tény, hogy ha az emberiség kipusztulna, a növényeket ez nem zavarná, szép lassan visszafoglalnák a területeket, amiket a civilizáció elvett tőlük az idők során. Ám ha ez fordítva történne és egyik pillanatról a másikra a növények pusztulnának ki, akkor azt az emberiség maximum három hónappal élné túl, hiszen ennyi idő alatt a légkörből elfogyna az oxigén. Az oxigén mellett táplálékainkat is a növényeknek köszönhetjük, de sajnos ezek biológiai értéke csökken.

Abban van a vitamin! - vagy mégsem?

A zöldségek és gyümölcsök csökkenő vitamintartalmának oka főként a talaj kimerülésében, a tömegtermelésre fókuszáló mezőgazdasági technikákban és a genetikai manipulációban keresendő. A modern mezőgazdasági gyakorlatok gyakran nem teszik lehetővé a talaj természetes regenerálódását, ami alapvető tápanyagok hiányához vezet, és ez közvetlenül befolyásolja a növények tápértékét. Emellett a gyors növekedésre és magas hozamra tervezett fajták gyakran alacsonyabb vitamin-, és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mint a régebbi fajták. Ezek a tényezők összességében hozzájárulnak ahhoz, hogy a mai zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma jelentősen alacsonyabb, mint régebben.

A légkör növekvő szén-dioxid szintje is komoly problémát jelent. Bár a növények ebből veszik fel a fotoszintézis során a testük felépítéséhez szükséges vegyületekhez szükséges szenet, a jelenlegi mértékűnél jóval kisebb CO2 tartalom is elegendő lenne számukra. A légkörben megnövekedett szén-dioxid arány az üvegház hatás kapcsán felmelegedést okoz, ami a klíma megváltozásához vezetett. A légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt például vastagabb levelet növesztenek a növények. Ennek az elváltozásnak komoly következményei lehetnek. A Washingtoni Egyetem kutatói rájöttek, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében. A Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban publikált tanulmányuk szerint, ha ezt az információt is belekalkulálják az évszázad további részére is várható magas légköri szén-dioxidszinttel kapcsolatos globális klíma-modellekbe, akkor a növények által végzett globális szén-dioxid-csökkentés veszíteni fog az eredményességéből.

A mennyiség nő a minőség romlik

A kutatók egyelőre nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót már több különböző fajnál dokumentálták, fafajok mellett például búzánál, burgonyánál és rizsnél is. A levél 30 százalékkal is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez és megváltoztatja a növény aktivitását - a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukrok raktározását. A vastagodó bőrszövet összefüggésben van a növényi és ezen keresztül az emberi hiánybetegségek további terjedésével és a növényi termékek csökkenő tápanyagtartalmával. A levegőben lévő magasabb szén-dioxid koncentráció egy mértékig serkenti bizonyos növények növekedését, emiatt ezek többet fotoszintetizálnak és több szénhidrátot építenek fel. A CO2 a természetes 400-ról 550 ppm-re történő feldúsulása a szabadföldi kísérletekben körülbelül 15 százalékkal növelte a terméshozamot, ám a minőséget rontotta.

Csökken a növények fehérje szintézise is

A Harvard Egyetem kutatócsoportjának számításai szerint világviszonylatban ez a fehérje veszteség azt okozza majd, hogy addigra további 150 millió embert nem tudnak majd megfelelő mennyiségű proteinnel ellátni - főként Ázsia és Afrika területén. A megváltozott légköri összetétel miatt az ásványianyag-tartalom is tovább csökken, például a sejtek vas-, cink-, magnézium- és réztartalma. A cink biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, a magnézium pedig az izomműködéshez kell. A vas főleg a gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A megváltozott körülmények miatt a növények leveleinek fonákján kevesebb sztóma (gázcserenyílás) képződik, ezáltal kevesebb vizet párologtatnak el. Emiatt a gyökerek kevesebb vizet szívnak fel a földből és így kevesebb vízben oldott tápanyaghoz jutnak majd.

Magyar kutatás, lesújtó eredménnyel

Hajdú Péter táplálkozástudományi szakember a Debreceni Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskolájában végzett a témában kutatásokat. Az erről szóló publikációban leírta, hogy az elmúlt években több nemzetközi kutatás igazolta, hogy néhány évtized leforgása alatt drasztikusan lecsökkent a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek vitamin és tápanyagtartalma. Az 50-es és 60-as években összegyűjtött adatok, valamint az erre vonatkozó tanulmányok egy részét Brian Halweil, a Worldwatch Institute kutatója “Still no free lunch” címen összegezte és vonta le azt a riasztó következtetést, hogy a gyümölcsök és zöldségek nem olyan táplálóak, mint korábban. Példaként említették, hogy az 1950-es években 1db narancs vitamintartalma a 2000-res években 21 db narancs vitamintartalmának felelt meg. Hajdú Péter végzett egy kutatást, melyben három hazánkban is kedvelt és rendszeresen fogyasztott, elvileg magas B-vitamin tartalommal rendelkező zöldség - a brokkoli, a sárgarépa és a spenót vitamin tartalmát vizsgálta. A Budapesten véletlenszerűen vásárolt, tehát nem reprezentatívnak számító zöldségek B-vitamin tartalma - az akkreditált laboratórium által megállapított hivatalos vizsgálati eredmény alapján azt mutatta, hogy a vizsgált zöldségekben csak meglepően kis mértékben voltak B-vitaminok jelen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?