Meglepő dolog derült ki sok élelmiszerről: ezt jobb, ha tudod vásárláskor

Meglepő dolog derült ki sok élelmiszerről: ezt jobb, ha tudod vásárláskor

agrarszektor.hu
A "superfood" kifejezés tudományosan nem meghatározott, és az EU szabályozása szerint csak igazolt egészségügyi hatás esetén használható az élelmiszereken. Sok egzotikus és drága terméket hirdetnek superfoodként, pedig hasonló tápanyagokat hazai, elérhetőbb élelmiszerek is tartalmaznak, mint például a pisztráng, a lenmagolaj vagy a csipkebogyó. A szakértők szerint az egészséges étrend alapja a változatos, helyi, szezonális és minimálisan feldolgozott ételek fogyasztása.

1 hónap múlva jön az Agrárium 2025 konferencia!

A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!

A szuperhősök korszakát éljük a mozivásznon és a táplálkozásunkhoz is superfoodokat hívunk segítségül. Ez a megjelölés olyan élelmiszerekre vonatkozó marketing fogalom, amelyekről egyesek azt állítják, hogy tápanyagsűrűségük (makro- és mikroelem tartalmuk) kiemelkedő, ebből adódik kivételes egészségügyi hatásuk. A kifejezést viszont nem definiálta sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), továbbá dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek sem tudományos értelemben használják, hisz a superfood a tudomány eszközeivel és módszereivel nem értelmezhető – írja közleményében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár tudományos bizonyítékok nem igazolják a hirdetett és kivételes tápanyagtartalmat, mégis újabb és újabb, eddig ismeretlen, egzotikus és távolról érkező termények, nyersanyagok bukkannak fel superfoodnak kikiáltva. A superfood-helyzet úgy elharapódzott, hogy egy Európai Uniós jogszabály betiltotta a kifejezés használatát az élelmiszereken mindaddig, amíg az egészségre gyakorolt jótékony hatásukat valamilyen hiteles, tudományos kutatással igazolni nem lehet. Érdemes az egzotikus, drága superfoodok helyett hazait választani!

  • Lacaz helyett például pisztrángot: mivel a hazánkban is élő pisztráng ómega-3-zsírsavtartalma kb. 0,7 g/100 g, így, ha heti 1 alkalommal elfogyasztanánk 250 g-ot ebből a halból, akkor a minimum szükségletet éppen fedezni tudnánk. Még jobb, ha egy héten kétszer is hal kerül a tányérunkra, és érdemes hangsúlyt fektetni a növényi omega-3 bevitelre is, ami például a dióból, kendermagból, lenmagból származhat. Omega-3 zsírsav kisebb mennyiségben minden hazai halban jelen van, így választhatunk közülük az ízlésünknek és a kínálatnak megfelelően.
  • A chia mag heyett a lenmagból sajtolt lenmagolaj kiváló növényi omega-3-zsírsav-forrás, ahogy a halaknak, úgy ezen növényi esszenciális zsírsavaknak is jelentős szerepe van többek között a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésében, az étkezés utáni vércukoremelkedés késleltetésében a gyulladásellenes folyamatokban, valamint gátolja a koleszterin termelődését és felszívódását. Jó tudni, hogy a lenmagolaj, magas telítetlen zsírsavtartalma miatt könnyen oxidálódik, így fontos, hogy hőtől és fénytől védjük, legjobb, ha hűtőben tároljuk!
EZ IS ÉRDEKELHET
  • A goji bogyó helyett a csipkebogyó tipikus superfood abból a szempontból, hogy nem szokványos, nem használjuk a mindennapokban és kicsit homály fedi a gyakorlati felhasználását is. Antioxidáns hatása egészen kimagasló, ezzel van összefüggésben, hogy fájdalomcsillapítóként is hatásos. Szárítás során veszít ugyan C-vitamin tartalmából, de még így is jelentős marad, ha a bogyót nem forrázzuk, hanem hideg vízben 12 órát áztatjuk teakészítéshez. A benne lévő C-vitamin és egyéb fitokemikáliák aktívan vesznek részt a daganatellenes folyamatokban. A szárított terményből készült őrlemény kiváló része lehet a manapság népszerű zabkásáknak, turmixoknak, smoothie-knak, különösen a vitaminszegénynek titulált téli, kora tavaszi időszakban.
  • Wasabi helyett a torma, ami őshonos nálunk és régen gyógynövényként termesztették, hiszen ismert antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra, például arcüreggyulladásra, hörgőgyulladásra vagy a húgyhólyagot érintő fertőzésekre. Az antioxidáns tartalma segít védekezni a sejtkárosító oxidatív stressz ellen, mert megköti a szabad gyököket, nem beszélve az izgalmas ízvilágáról.

A sort még folytatni lehetne sok mással, például a mandulával, ami ugyanolyan jó, mint a kesudió, vagy a drága fenyőmag helyett a napraforgómaggal, a quinoa helyett pedig jobban járunk a kölessel. Igazi hazai superfood a homoktövis az immunerősítő hatása miatt, a sokoldalú túró, ami alacsony kalóriatartalmú fehérjebomba és kalciumforrás vagy az antioxidánsokban gazdag kékszőlő. A superfood definíciója a dietetikusok szerint egyébként úgy hangzik, hogy vegyesen, változatosan, ízletesen elkészítve, bármi lehet superfood, azaz az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés támogatója, ha az minél inkább hazai, helyi, szezonális és minél kevésbé feldolgozott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. február 20. 15:34