Kiderült: ezért veszi sok magyar a külföldi élelmiszert itthon

Kiderült: ezért veszi sok magyar a külföldi élelmiszert itthon

Fontos, hogy a magyar fogyasztók magyar terméket vásároljanak, de ezt csak úgy érhetjük el, ha a legjobb ár-érték arányt tudunk biztosítani nekik. Jelenleg még azt tudom mondani, hogy inkább együnk kicsit kevesebb, de jobb minőségű, finomabb élelmiszert - nyilatkozta az Agrárszektornak Giacomo Pedranzini, a Kométa ügyvezető igazgatója, Kecskeméten, a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián. Kifejtette azt is, hogy mit lehetne tenni a folyamatos importnyomás ellen, valamint beszélt arról is, hogy miért a konferencián írták alá az új élelmiszeripari kezdeményezésüket, az HonestFood-ot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A cégvezető szerint már alacsonyabb az infláció és emelték a béreket, így a vásárlói erő javulni fog és több élelmiszer tudnak vásárolni az emberek. De van még egy kulcsfontosságú pont: a minőségre is fókuszálni kell.

Inkább együnk kicsit kevesebb, de jobb minőségű, finomabb élelmiszert. Az HonestFood mozgalomnak is az a célja, hogy kiemelt figyelmet fordítson az emberi egészségre, a természet és a környezet védelmére, beleértve az állatjólétet is

- vélekedett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar élelmiszerek komoly importnyomással néznek szembe, ezt a vásárlók is jól érzékelhetik. Ha bemegyünk egy boltba, rengeteg a külföldről érkező termék, a hazai áruk jelentős polcveszteséget szenvedtek el az elmúlt időben. Giacomo Pedranzini ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a minőségre és az árra kell koncentrálnia a gyártóknak.

Fontos, hogy a magyar fogyasztók magyar terméket vásároljanak, de ezt csak úgy érhetjük el, ha a legjobb ár-érték arányt tudunk biztosítani nekik.

Ki kell használni a támogatásokat

A magyar élelmiszeripar súlyos milliárdokat kap annak érdekében, hogy növelje a versenyképességét, hatékonyságát, emellett még az exportunk is erősödjön. Kérdés, hogy mindez vajon tényleg elegendő lesz-e az áttöréshez? A Kométa ügyvezető igazgatója szerint valóban kell fejlődni a technológia és a minőség terén is, a támogatásokkal és azok mértékével pedig egyetért.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon sok föld és bőséges víz van, ezt ki kell használni. Termelni kell a gabonát, nevelni az állatokat, de emellett a feldolgozásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Csak így termelhetünk finom, egészséges élelmiszert, elérhető áron.

Megalakult az HonestFood Egyesület

Giacomo Pedranzini azt vallja, hogy az a folyamat, amibe az élelmiszertermelők és -gyártók belekerültek, nem fenntartható. Ha nem változik meg a piaci szereplők magatartása, akkor az akciók fogják uralni az élelmiszerpiacot és ez ahhoz vezethet, hogy egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcok. Az HonestFood friss, reprezentatív felmérése azt mutatja, hogy a magyarok felénél (47%) kizárólag az ár dönt, amikor élelmiszert vesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rossz minőségű étel pedig számos betegséghez vezethet, és a magyarok születéskor várható átlagos élettartama már most elmarad az európai átlagtól: Európában a születéskor várható átlagos élettartam 81,5 év, Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam: 76,9 év. Hogy ez a folyamat megforduljon, létrehozták a nonprofit HonestFood Egyesületet, amely a fogyasztók és vállalkozók számára is fenntarthatóbb és egészségesebb környezetet ígér. A működés pedig megkezdődött, az alapító tagok a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián írták alá a megállapodást.

Azért szerettünk volna itt, Kecskeméten aláírni, mert az HonestFood mindenkié, így sem a telephelyünk, Kaposvár, sem Budapest nem jöhetett szóba. Mivel tudtuk, hogy itt, a konferencián a magyar agrárium minden fontos szereplője részt vesz, nem hezitáltunk sokat a döntéssel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 6. 13:27