Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A cégvezető szerint már alacsonyabb az infláció és emelték a béreket, így a vásárlói erő javulni fog és több élelmiszer tudnak vásárolni az emberek. De van még egy kulcsfontosságú pont: a minőségre is fókuszálni kell.
Inkább együnk kicsit kevesebb, de jobb minőségű, finomabb élelmiszert. Az HonestFood mozgalomnak is az a célja, hogy kiemelt figyelmet fordítson az emberi egészségre, a természet és a környezet védelmére, beleértve az állatjólétet is
- vélekedett.
A magyar élelmiszerek komoly importnyomással néznek szembe, ezt a vásárlók is jól érzékelhetik. Ha bemegyünk egy boltba, rengeteg a külföldről érkező termék, a hazai áruk jelentős polcveszteséget szenvedtek el az elmúlt időben. Giacomo Pedranzini ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a minőségre és az árra kell koncentrálnia a gyártóknak.
Fontos, hogy a magyar fogyasztók magyar terméket vásároljanak, de ezt csak úgy érhetjük el, ha a legjobb ár-érték arányt tudunk biztosítani nekik.
Ki kell használni a támogatásokat
A magyar élelmiszeripar súlyos milliárdokat kap annak érdekében, hogy növelje a versenyképességét, hatékonyságát, emellett még az exportunk is erősödjön. Kérdés, hogy mindez vajon tényleg elegendő lesz-e az áttöréshez? A Kométa ügyvezető igazgatója szerint valóban kell fejlődni a technológia és a minőség terén is, a támogatásokkal és azok mértékével pedig egyetért.
Magyarországon sok föld és bőséges víz van, ezt ki kell használni. Termelni kell a gabonát, nevelni az állatokat, de emellett a feldolgozásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Csak így termelhetünk finom, egészséges élelmiszert, elérhető áron.
Megalakult az HonestFood Egyesület
Giacomo Pedranzini azt vallja, hogy az a folyamat, amibe az élelmiszertermelők és -gyártók belekerültek, nem fenntartható. Ha nem változik meg a piaci szereplők magatartása, akkor az akciók fogják uralni az élelmiszerpiacot és ez ahhoz vezethet, hogy egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcok. Az HonestFood friss, reprezentatív felmérése azt mutatja, hogy a magyarok felénél (47%) kizárólag az ár dönt, amikor élelmiszert vesz.
A rossz minőségű étel pedig számos betegséghez vezethet, és a magyarok születéskor várható átlagos élettartama már most elmarad az európai átlagtól: Európában a születéskor várható átlagos élettartam 81,5 év, Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam: 76,9 év. Hogy ez a folyamat megforduljon, létrehozták a nonprofit HonestFood Egyesületet, amely a fogyasztók és vállalkozók számára is fenntarthatóbb és egészségesebb környezetet ígér. A működés pedig megkezdődött, az alapító tagok a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián írták alá a megállapodást.
Azért szerettünk volna itt, Kecskeméten aláírni, mert az HonestFood mindenkié, így sem a telephelyünk, Kaposvár, sem Budapest nem jöhetett szóba. Mivel tudtuk, hogy itt, a konferencián a magyar agrárium minden fontos szereplője részt vesz, nem hezitáltunk sokat a döntéssel.