Jön az újabb áremelés: ezek az élelmiszerek biztosan drágábbak lesznek

Jön az újabb áremelés: ezek az élelmiszerek biztosan drágábbak lesznek

agrarszektor.hu
Jelentős narancstermés-visszaesésre figyelmeztet Brazília, amely a világ legnagyobb narancskoncentrátum-gyártó országaként 80%-os piaci részesedéssel rendelkezik az Európai Unióban. Az előrejelzések szerint 2024-ben várhatóan 25%-kal csökken a narancs mennyisége a tavalyi évhez képest, ami az elmúlt 36 év legrosszabb narancstermését hozhatja. A SIÓ-Eckes Kft. többek között működési hatékonyságának további növelésével és folyamatai optimalizálásával próbálja enyhíteni ezek rövid- és hosszú távú hatásait a hazai vásárlóközönség felé.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A narancstermés az amerikai kontinensen - ahonnan gyakorlatilag a narancslé 100%-a érkezik Európába - 2020 óta folyamatosan csökken. A helyzet 2023-ban vált kritikussá, amikor az extrém időjárási viszonyok okozta problémák mellett egy „citruszöldülés“ nevű bakteriális fertőzés is elterjedt a floridai és a brazil termőterületeken, ami jelentős terméscsökkenést és alapanyag-áremelkedést okozott. Az idei évre még rosszabb terméshozamot prognosztizálnak a szakértők: Brazíliában az elmúlt 36 év legalacsonyabb narancstermése várható, 25%-os csökkenésre lehet számítani az előző - már átlag alatti termést hozó - évhez képest - írja közleményében a SIÓ-Eckes Kft.

Ennek következtében - amíg 2022-ben tonnánként 2000 USD körüli árakat láthattunk, 2023-ban 4200-4300 USD/tonna árakkal találkozhatunk - 2024-re már várhatóan 6000 USD/tonna lesz a narancs világpiaci ára. Összességében előreláthatóan 1.7 milliárd liter csökkenéssel számolhatunk a narancslégyártást tekintve az idei évben (az évi átlagos 7 milliárd liter narancsléhez viszonyítva): ez azt jelenti, hogy egy EU állampolgárra átlagosan 4 literrel kevesebb narancslé jut majd, mint 2023-ban - annak ellenére, hogy a kereslet elérné a tavalyi év szintjét.

Rövid-és középtávon nem számíthatunk javulásra, hiszen a citruszöldülés már átlagosan az ültetvények 40%-át érinti, sőt bizonyos területeken akár a 80%-ot is eléri a fertőzés mértéke. A fák újratelepítése után pedig 4-5 év szükséges, amíg ismét termőre fordulnak az érintett területek.

A SIÓ-Eckes is érzi a folyamatos alapanyag-áremelkedés hatásait, és annak érdekében, hogy fogyasztóink számára enyhíteni tudjuk ezeket a drasztikus hatásokat, igyekszünk még tovább növelni működési hatékonyságunkat, valamint tovább optimalizálni folyamatainkat. Ugyanakkor mind a SIÓ, mind pedig a hohes C termékek kiváló minőségű narancsból készülnek, így sajnos ennek a jelentős alapanyag-áremelésnek egy részét kénytelenek vagyunk az árakban is érvényesíteni. Napi szinten követjük a narancshelyzet alakulását, de úgy tűnik, hogy a drasztikus terméscsökkenés miatti folyamatos áremelkedések hatására - a gyümölcslépiaci termékeket tekintve - további drágulásra lehet számítani 2024-ben

- mondta Mészáros Dezső, a SIÓ-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?