Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az elmúlt évtizedekben két-három ezer dolláros tonnánkénti áron elérhető kakaó ára nemrég a tízezer dollárt is meghaladta, és most ugyan lecsökkent a nyolcezer dollár körüli szintre, de ez is négyszerese az elmúlt évtizedek árainak - ismertette Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke. A boltokban ugyan még nincs szezon, de a gyártóknál igen, mert sok helyen már elkezdték a karácsonyi szaloncukrok előállítását, mégpedig a horrorisztikus mértékben megdrágult alapanyagból, így a boltokban sem lesz elkerülhető az áremelkedés - olvasható a Világgazdaság oldalán.
Más alapanyagoknál is tapasztaltak már hasonló abnormalitást, általában akkor, amikor annak valamilyen fundamentális oka van. Erről már Bukta Gábor, a Concorde Csoport elemzési üzletágvezetője beszélt, aki kifejtette, hogy a koronavírus-járvány alatt például előfordult a negatív olajár is, miután a megbénult közlekedés miatt megugrott a kínálat, majd az orosz-ukrán háború kitörésekor - tartva a kínálatkieséstől - rendkívüli magasságokba került az olaj ára.
Korábban is volt már drága a csokoládé
A kakaónál sem ez az első eset, az 1970-es években is akadt egy nagy áringadozás, de az elmúlt években stabilan 2500-3000 dollár volt a kakaóbab tonnánkénti ára, köszönhetően annak, hogy kiegyensúlyozott volt a kereslet és kínálat. Az árakat a tényleges vásárlók mellett a kakaónál is a spekulánsok alakítják, akik a fundamentális változásokra tesznek tétet, miközben az árváltozáson nyerészkednek.
A kínálati oldalon ugyanakkor már a globális kakaótermesztés földrajzi megoszlása rejt kockázatokat, hiszen a fő kakaószállítók - Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria - termelésére az időjárási viszonyok rendkívül negatívan hatnak. Az első két ország például az előrejelzések szerint idén 60%-kal kevesebb terméssel számolhat, ami még inkább felhajtja az árakat. Feljövőben van a termelésben Equador és Indonézia, melyek enyhíthetnek a globális problémákon - tette hozzá Bukta Gábor.
A készletekről az USA ad pontos tájékoztatást, amelyből kiderül, hogy jelenleg 3,2 millió zsák a teljes készletállományuk, mely 2022 eleje óta folyamatosan csökken. Eközben pedig a globális kereslet növekszik, mivel a feltörekvő országokban emelkedik a fogyasztás. Az árak magasan tartására utal, hogy a Nemzetközi Kakaó Szövetség (ICCO) a februári előrejelzéséhez képest még nagyobb, 439 ezer tonnás hiánnyal számol. A nagy gyártók határidős ügyletekkel védekeznek, így ott nem egyből jelenik meg a teljes áremelkedés, és a határidős árakban már látszanak biztató jelek: 2026 májusára például már 5500 dollár körüli áron be lehetett biztosítani a vásárlást.
A kakaópiacot ért sokkon ugyanakkor már túl vannak, és ha az afrikai termőkörzet időjárásáról jó hírek jönnek, a kakaóárak csökkenésére lehet számítani - mutatott Bukta Gábor. Az elemző úgy véli, a bolti árakat nem csak a kakaó ára befolyásolja, szerinte egy duplázódó kakaóár 10%-os áremelést indukál a polcokon.
Ennél drasztikusabb drágulásra számít ugyanakkor Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője. Mint fogalmazott, korszakváltás előtt áll az édességipar, de az átmenet egyelőre lágy, a felhalmozódott készletek miatt. A készletekből viszont hamarosan kifogynak és nem lesz elkerülhető az áremelés.
Kevesebbet visznek el az ünnepek
Közben pedig csökken a fogyasztás, az idei első öt hónapban 6-7%-kal, mostanra pedig - a zöldségek és a gyümölcsök megjelenése miatt - 10% körüli mértékben. Mint mondta, az ünnepi fogyasztás is jóval alacsonyabb lett, ami annak is a következménye, hogy az emberek kevesebbet járnak locsolkodni, illetve hogy karácsonykor nem díszítik szaloncukorral a fákat, inkább tálban kínálják, és általában kevesebbet.
Takács István emlékeztetett arra, hogy a korábbi válságos időkben is voltak olcsóbb, például bevonómasszából készült termékek, amelyekkel a magasabb minőségű csokoládékat helyettesítették. Erre lehet számítani most is, de a csokoládénak is meglesz a piaca, csak kevesebb fogy, az is drágábban.
Németországban már húsz kiskereskedelmi láncban forgalmaznak a kakaó helyett napraforgómag felhasználásával készült „csokoládét” - emelte ki előadásában Katrin Förster, a Planet A Food GmbH üzletfejlesztési vezetője. A terméket kiegészítőnek szánják, ami elérhető, és a főleg a fiatalok körében népszerűsítik azzal, hogy közel van a fogyasztóhoz, nem kell akkora távolságra szállítani, mint a kakaót, így kisebb a karbonlábnyoma is.