Most jött a hír: súlyos döntést hoztak az EU-ba áramló ukrán tojásokról

Most jött a hír: súlyos döntést hoztak az EU-ba áramló ukrán tojásokról

agrarszektor.hu
Súlyos döntést hozott az Európai Bizottság: a következő két héten belül vámokat vezethetnek be az EU-ba irányuló ukrán tojásimportra. A döntés oka, hogy az ukrán import elérte a korábban megállapított éves küszöbértéket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU korlátozásokat állapított meg az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek behozatalára, miután a háború sújtotta ország gazdaságának megsegítésére biztosított szabadkereskedelmi hozzáférés feldühítette az uniós mezőgazdasági termelőket, és hozzájárult az idei vidéki tiltakozási hullámhoz - írta meg a Reuters. Az Európai Bizottság a napokban már bejelentette, hogy vámokat vezet be a zab behozatalára, új lapot nyit Ukrajnából, miután elérték a gabonafélékre vonatkozó mennyiségi felső határt.

A tojás esetében az unióba irányuló import tavaly 75%-kal ugrott meg, és ez az idei év elején tovább növekedet. Az uniós statisztikák alapján a tojás tekintetében Ukrajna volt a vezető beszállító. Ezzel kapcsolatban az európai tojásipar korábban már panaszkodott, hogy az olcsóbb ukrán szállítmányok beáramlása akadályozza a termelés helyreállítását az elmúlt években a baromfiállományokat sújtó madárinfluenza-járványok után.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium nem kívánta kommentálni a tojásra tervezett vámokat, az ukrán tojástermelők szövetsége pedig nem tudott azonnal nyilatkozni a hírre. Az Ukrajnából származó mezőgazdasági importra vonatkozó uniós korlátozások a baromfira, a cukorra, a darára, a kukoricára és a mézre is kiterjednek. Ukrajna május végén közölte, hogy az idei év hátralévő részében megtiltja az EU-ba irányuló cukorkivitelét, mivel a mennyiségi korlátot elérte, bár az uniós adatok szerint a mintegy 263 ezer tonnából még közel 44 ezer tonna áll rendelkezésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01