Éles fordulat: vámot vet ki az ukrán cukorra és tojásra az EU

Éles fordulat: vámot vet ki az ukrán cukorra és tojásra az EU

agrarszektor.hu
Az Európai Unió 2024. június 28-tól újra kiveti a vámokat az Ukrajnából behozott cukorra és tojásra. Ezzel az EU egy olyan a "vészféket" alkalmaz, amelynek célja, hogy megnyugtassa a mezőgazdasági termelőket, akik az év elején hosszasan és látványosan tiltakoztak az ukrán áruk az unió területére történő vámmentes beáramlása ellen. A döntés azonban csak két nappal azután született, hogy az EU megkezdte a belépési tárgyalásokat Ukrajnával.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ismét importvámokat vet ki az Európai Unió az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékekre. Az ukrán zabra a tonnánkénti 89 eurós vámot a múlt héten vezették be újra, és 2025 júniusáig tart, a tojásra és a cukorra vonatkozó hasonló döntés pedig pénteken várható - olvasható a Financial Times odalalán. Az ügyre rálátó források szerint a vámok újbóli bevezetése is jelzi, hogy milyen nehéz dolga lesz Ukrajnának a csatlakozási tárgyalásokon.

Mint ismeretes, Ukrajna mezőgazdasági szempontból nagyhatalomnak tekinthető, és a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, amely az uniós tagállamoknál olcsóbban tud élelmiszert előállítani. Az ország a csatlakozás után a mezőgazdasági támogatások fő kedvezményezettje lenne. Jelenleg ezt a pozíciót Franciaország tölti be.

Komoly feszültségeket szültek az EU-ban a háborúban álló Ukrajnának nyújtott kedvezmények

Az Európai Bizottság 2022 júniusában - négy hónappal az orosz-ukrán háború kirobbanása után - állapodott meg Ukrajnával az ukrán élelmiszer-behozatalra vonatkozó vámok és kvóták megszüntetéséről, hogy növelje az ország bevételeit, és segítse a szállítmányok eljutását a fejlődő világbeli fogyasztókhoz. Néhány hónapokon belül azonban a lengyel, magyar, szlovák és más szomszédos országok gazdái amiatt kezdtek el panaszkodni, hogy az ukrán import áradata miatt kiszorulnak a piacról. Ezek az országok egyoldalúan embargót rendeltek el számos termékre, és az uniós joggal ellentétben csak továbbszállításra engedték be őket.

A zab már elérte ezt a szintet, január 1-je óta több mint 6440 tonna behozatallal, és a helyzetre rálátó források szerint a tojás és a cukor importja is átlépte a bűvös határt. A vámokat várhatóan pénteken fogják bejelenteni, ezek összege fehér cukor esetében tonnánként 419 euró, nyerscukor esetében pedig tonnánként 339 euró lesz, míg a tojás kilogrammonként 30 cent pluszba fog kerülni.

Tarasz Kacska, Ukrajna kereskedelmi képviselője szerint a vámok összhangban vannak a jelenlegi megállapodással, de kormánya tárgyalásokat folytat a Bizottsággal azok javításáról. Mint fogalmazott, a cél az, hogy megszüntessünk minden olyan kétoldalú akadályt, amely nincs összhangban a megállapodással. Egy uniós diplomata szerint ugyanakkor az ukrán csatlakozás kapcsán nagyon nehezek lesznek a mezőgazdasági tárgyalások. Dmitrij Grozoubinski, az ExplainTrade tanácsadó cég szerzője és igazgatója pedig úgy látja, hogy a vámok bevezetése rossz hír Ukrajna uniós csatlakozási kilátásai szempontjából.

Ukrajna egy félelmetes mezőgazdasági szereplő. Még mindig versenyképes, miközben háborút vív. Nincsenek támogatásai, krónikusan alulfinanszírozott, súlyos korrupcióval küzd, nem gépesített, és bonyolult a földtulajdona. Képzeljük el, mi lesz, ha megnyeri a háborút és elkezd támogatásokat kapni

- mondta Dmitrij Grozoubinski.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01