Továbbra is dübörög a francia barackpiac, jól jártak a gazdák

Továbbra is dübörög a francia barackpiac, jól jártak a gazdák

agrarszektor.hu
Az Agreste 2024. június 1-jén kiadott prognózisa 234 ezer tonnás őszibarack- és nektarintermést valószínűsít, ami 5%-kal magasabb 2023-as szintnél és 4%-kal haladja meg a 2019-2023-as időszak átlagát. A pillanatnyi helyzetkép szerint az európai őszibaracktermés ugyanilyen arányban fog növekedni, miután több éven keresztül a kiszámíthatatlan időjárás gyenge termést eredményezett: a Medfel május közepi előrejelzései szerint - rendkívüli időjárási események hiányában - az európai őszibaracktermés 5%-kal múlhatja felül a tavalyi szintet és 10%-kal a 2019-2023-as időszakét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Franciaország mellett Olaszországban (+11%) és Görögországban (+8%) is növekedés várható. A spanyol termelés volumene valószínűleg az előző évhez képest nem változik, mert már tavaly is magas szintet ért el, mivel a tavaszi esőzések ellensúlyozták az országban tartósan fennálló aszályt - írja cikkében a FruitVeB. Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban (2700 hektár, 78 ezer tonna) a májusi esőzések feltöltötték a talaj vízkészleteit, és a jelenleg is uralkodó kedvező időjárási feltételek lehetővé teszik, hogy a tavalyinál 2%-kal nagyobb termést takarítsanak be (ez 8%-kal több, mint az előző öt év átlaga).

EZ IS ÉRDEKELHET

Occitanie körzetben (5700 hektár, 107 ezer tonna) a bőséges virágzást követő esőzések 7%-os termésnövekedést vetítenek előre a tavalyi szinthez képest. A Rhône völgyében (2000 hektár, 38 ezer tonna) az április végi enyhe fagy és a májusban bekövetkezett helyi jégverés nem volt jelentős hatással a hozamokra, mivel a bőséges virágzás és a magas gyümölcsterhelés következtében csak ritkítást végzett. A korai fajták betakarítás június elején megkezdődött, ami azt jelenti, hogy a tavalyinál körülbelül egy héttel járnak előrébb az állományok. A termőterület 4%-os csökkenése ellenére a termés várhatóan 6%-kal lesz nagyobb az előző évinél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?